Orpan försvinner

Orpan försvinner av Veronica Wägner   Illustratör Lena Landström

Orpan försvinner av Veronica Wägner 

Illustratör Lena Landström

I Orpan försvinner får vi träffa hönan Orpan som varje dag går på en promenad runt gården. Men en dag kommer hon inte tillbaka. Hönorna Tofsa och Ingela och tuppen Sune ger sig ut för att leta efter henne. Men de hittar henne inte någonstans. Vart har hon tagit vägen? 

Orpan försvinner är en trevlig bok om både mod och gemenskap. När Orpan försvinner börjar hennes vänner i hönshuset leta efter henne. De letar både på gården och längre bort. De ger inte upp utan söker varje dag för att få reda på var hon finns. Inte ens när de blir jagade av en hök ger de upp utan de måste få reda på var Orpan är. Tänk om det har hänt något eller hon kommit bort? När de hittar henne får vi bevittna en modig Tofsa och får reda på varför Orpan har hållit sig undan. Och den anledningen för dem bara närmare varandra... Men vad det är det säger jag inte utan då får man läsa boken. 

Att Tofsa, Ingela och Sune letar och söker efter Orpan är nog det som gör boken så trevlig och mysig. Det är riktig gemenskap och vänskap tycker jag. Även om Sune kanske tänker lite mycket på sig själv och Ingela inte riktigt vet vad hon vill så håller de ändå ihop och följer den mer kloka Tofsa i sitt letande. 

Illustrationerna är fina och har härliga, lite dova, färger. Men jag tycker på något sätt att det hade varit bättre, hela boken, om bilderna var mer integrerad med texten. Att texten, vid fler tillfällen var i bilderna. Jag tycker personligen om sådana böcker eftersom det känns mer som att text och bild är sammanlänkade istället för var för sig. 

Betyg: Spännande bilderbok om mod och vänskap.

Skriven: 1997 

ISBN: 9129639174