Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian slutläst

Nu är boken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian slutläst och jag önskar faktiskt på ett sätt att den hade varit längre. Vill läsa mer. Veta hur det egentligen går för Junior och Rowdy. Kommer de vara vänner även i vuxen ålder? Vart för livet dem? Men dessa frågor får inga svar utan jag får väl drömma ihop mitt slut på denna större berättelse själv. Har bara en känsla av att det kommer vara mer rosa skimrande än vad Sherman Alexies hade skrivit det. Gissningsvis blir resan dit inte lika humoristiskt beskriven heller, som den är i boken. För att beskriva tragiska händelser och liv med en glimt i ögat som ibland driver till skratt är en svår konst vilket Sherman Alexies lyckas bra med igenom hela boken. 

Boken beskriver en helt annan värld än den man brukar få besöka i amerikansk litteratur. En värld där vardagen för indianerna i reservaten beskrivs och skapar omgivningen där själva berättelsen utspelar sig. Beskrivningen, i början av boken, av att det man lär sig i reservatets skola är att ge upp ger en tydlig bild av det samhälle de lever i. Det finns ingen väg ut därför att de själva lär sig säga att det inte gör det. De ger helt enkelt upp. Men Junior vägrar ge upp. Han slåss för sin rätt att hoppas och för att få ha kvar sina möjligheter i livet. Det är därför han byter skola. För att få mer hopp och möjligheter i en värld som inte lär ut eleverna att ge upp utan att fortsätta hoppas! För mig är det nog också det som är den stora gåva som boken vill förmedla. Att våga hoppas och att inte låta sig läras att man ska ge upp för att det inte är någon ide. För om någon från en fattig och hård bakgrund, om än påhittad så finns dessa bakgrunder ju ändå, kan lyfta sig upp och fortsätta att hoppas med hjälp av en kärleksfull familj på sitt sätt så klarar vem som helst det. Det är just det som står på varje sida och som jag tar till mig. 

Så jag lägger ifrån mig boken med en suck och undrar varför den inte hade 100 sidor till i sig. Det hade faktiskt inte varit för mycket...  

Betyg: Definitivt en bok som ska läsas!