Jultomten

Jultomten av Raymond Briggs

Jultomten av Raymond Briggs

I boken Jultomten får vi följa med Jultomten under julafton. Jultomten vill inte alls gå upp ur sängen (och uttrycker sin ovilja genom att säga "Sabla jul") och ge sig ut i kylan för att dela ut julklapparna. Han gruffar och gnäller men ger sig ändå iväg för att jobba. När han äntligen har delat ut alla julklappar åker han hem igen och vilar sig. 

Jultomten är en serieberättelse med lite text där man får möta en lite butter och irriterad jultomte. En jultomte som inte alls vill jobba eller gå ut i kylan. En jultomte som faktiskt hatar vintern. Jag trodde inte att jag skulle tycka att berättelsen var så bra men bara någon sida in börjar jag skratta. För det är en befriande känsla att läsa om en jultomte som har en dålig dag på jobbet. Ja läsa och läsa. Det är nog mer rätt att säga tittade på bilderna. För denna berättelse förs fram främst av illustrationerna i boken. Illustrationerna är detaljrika och visar hur Jultomten bor och vart han åker. De visar också hans missnöje med allt från att behöva åka ner i skorstenar till att åka släde i regn och rusk. 

När jag lägger ifrån mig boken känner jag att den här vill jag själv ha. Den är ju så rolig! Tänk att kunna läsa om hur jobbigt Jultomten har varje jul! För jag kan ju tänka mig att det inte alltid kan vara så roligt att åka nerför skorstenar och åka släde i regn och blåst och hagel. Så rolig och jag ler bara jag tänker på honom och hans "Sabla jul". 

Betyg: En fantastiskt rolig vill ha julbok! 

Skriven: 1973 

ISBN: 9172700335