Byn som glömde bort att det var jul

Byn som glömde att det var jul  av Alf Proysen och Nils Stödberg

Byn som glömde att det var jul

av Alf Proysen och Nils Stödberg

Byn som glömde bort att det var jul handlar om en by i fjällen där invånarna ibland glömmer bort olika saker. Eftersom alla glömmer bort samma saker samtidigt gäller det för den som först kommer på vad de glömt att säga det till alla andra. Denna gång har alla glömt att det är jul. Så på julaftonsmorgon är barnen i skolan och de vuxna på jobben. Ingen har lagat julmat eller julpyntat. Men en flicka i byn går runt och funderar på vad det är de har glömt denna gång. Hon känner att det är något som har med granar och papper att göra men kommer inte på det. Kommer hon komma på att det är julafton i tid? 

Byn som glömde bort att det var jul är en rolig och tokig julberättelse där man får följa byn under julaftonen och hur de till slut kommer på vad de glömt. Den kanske inte är en mysig julsaga utan mer annorlunda och nytänkande. För här är inga jultomtar eller julklappar i fokus utan bara att komma ihåg att det är jul. Det gör den till en trevlig bok att läsa mitt i alla tomteböcker. 

Illustreringarnas val av färg, form och kläder i Byn som glömde bort att det var jul skapar ett bildspråk som tydligt visar på 50-tal. Det är ett roligt tidsdokument. 

Betyg: Rolig julbok med fina bilder.

Skriven: 1958 

ISBN: Vet inte