Eddie och julen

Eddie och julen av Lisa Bjärbo   Illustrerad av Jesus Verona

Eddie och julen av Lisa Bjärbo 

Illustrerad av Jesus Verona

Eddie och julen handlar om Eddie som inte tycker om vintern och alla kläder man måste ha på sig. Men mamma och pappa berättar att på julafton kommer tomten med paket så nu väntar Eddie bara på att tomten ska komma. De flesta av förberedelserna inför julafton är konstiga. Varför växer till exempel ett träd inne? Men tillslut kommer tomten som Eddie har väntat på. Har han några klappar med sig? 

Visst är det mycket som kretsar runt paket på julen. Men i den här boken känns det som att det är det enda centrala. Eddie tycker ju inte alls om vintern och allt som hör till tills mamma säger att på julen får man paket. Då längtar Eddie bara till julen och alla förberedelser inför blir mer eller mindre onödiga. Det jag reagerar på är inte att Eddie längtar efter paket, för så är det och jag tycker själv det är roligt med genomtänkta presenter och överraskningar. Nej det jag reagerar på är hur jag tycker det framställs. Att det bara är paket som gäller, paket och saker. Den tanken inger inte direkt en mysig julkänsla utan en lite tråkig eftersmak av det samhälle vi lever i. För för mig är julen så mycket mer. Det är ju allt pyssel och julgranen och julmaten och... 

Illustrationerna i Eddie och julen är färgglada men bildspråket tilltalar mig inte. Vet inte riktigt vad det är men jag dras inte in i bilderna så som jag skulle vilja. Något som jag tycker är bra är detaljerna i bakgrunden, som tavlor och inredning. 

Betyg: Inte direkt en julmysig bok som drar mig till sig. 

Skriven: 2012 

ISBN: 9789129683516