Så funkar du!

Så funkar du! av Joe Kaufman.

Så funkar du! av Joe Kaufman.

I boken Så funkar du! undersöks kroppen och hur den fungerar.  Allt ifrån benbrott till feber till hur organen fungerar får varsin del. Det finns mycket att förklara om våra kroppar och varför de är som de är. Och här görs ett bra försök att få med så mycket som möjligt. Tyvärr blir de härligt färgglada illustrationerna lidande och det är inte lika många stora som i de andra böckerna. Men det kan ju också vara svårare att göra stora roliga illustrationer när man ska förklara hur olika organ eller muskler fungerar. Det är synd för det är trots allt illustrationerna som är roligast i böckerna, tycker jag. 

Eftersom texterna, precis som i de andra Så funkar böckerna, är full med fakta behövs bra illustrationer för att lätta upp sidorna. I boken Så funkar du! märks detta tydligare än i de andra av just den anledningen att det på vissa sidor är mest text och några små bilder på organ. Det tycker jag är synd eftersom det också är delen med organ som är svårast att ta till sig. Muskler känner man ju, hår och hud ser man men organen märker man knappt av vilket gör att man som barn inte har en relation till dem, man vet helt enkelt inget om dem. Då blir en faktatext lätt överhoppad för mer lättsamma sidor med illustrationer som har lite roliga detaljer eller helt enkelt är större. Vad jag vill säga med det är att det hade varit bättre om illustrationerna av organen kanske hade varit större vilket hade lättat upp sidorna och gjort dem mer läsvänliga.  

Betyg: Ok bok om kroppen men lite tung på sina ställen.  

Skriven: 1975

ISBN: 9151009323