Sherman Alexie

Sherman Alexie, född 1966, är en amerikansk författare som tillhör spokaneindianerna. Han skriver poesi och noveller men har också skapat filmer. I sitt skapande använder han sig av sina erfarenheter från livet och berättar om livet som indian i reservaten. I boken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian får man på sätt och vis följa en del av Shermans egna uppväxt. Han föddes själv med "vattenskalle" precis som huvudpersonen Junior och bytte precis som Junior till en skola utanför reservatet. Så även om boken inte är en bibliografi är den baserad på erfarenheter författaren har. 

Sherman har bland annat vunnit priset Peter Pan-priset och National Book Award for Young People's Literature för boken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvblodsindian.