Julbokstips: Jul i stora skogen

IMG_6511.jpg

Jul i stora skogen av Ulf Stark med illustrationer av Eva Eriksson är en mysig kalenderbok att räkna ner till jul med! Här får vi följa den vresige gårdstomten Vrese och några kaniner och skogsdjur som börjar fundera på vad jul egentligen är. Rolig och tänkvärd. För vad skapas om några som inte vet vad julen är försöker skapa julfirande utifrån vad några säger som bara har tittat på det utifrån.

Boken är som sagt mysig och bilderna så fina. det enda negativa jag kan säga är dels att jag tycker Vrese borde fått mer plats (han är ju ändå min favorit) och att jag tycker att varje kapitel borde vara en avslutad dag och inte att en dag kan vara under flera kapitel. Men det är ju så jag tänker mig julkalenderböcker. Plus får den för att den har 25 kapitel vilket är trevligt både får de som firar den 25 men även för oss andra att ha något kvar till efter julafton!

Jag ger denna 5 (av 5).

Utgiven av Rabén & Sjögren.

För hela min recension se orginalinlägget.

Kampen om Tusenvärld - Dunkelstjärnan

IMG_6520.jpg

Kampen om Tusenvärld - Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis handlar om tolvåriga Julia och flyktingpojken Kasir sin hon i skolan tvingas ta hand om. Men Kasir är ingen vanlig flyktingpojke och en dag kommer stora förfärliga rökskuggor till Åsvik och de får fly tillsammans med hennes lillebror Edvin. Med hjälp av Trubaduren (stadens alkoholist) tar de sig till Kasirs hemland genom en magisk portal och ett stort äventyr tar sin början!

Det här är en fantasy bok som inte bara tar upp magiska portaler, "trollkonster” och magiska varelser som både är goda och onda. Den har med andra ord det mesta för att skapa en fantasy där barn är de som ska rädda den magiska världen och få lära sig sin stora potential. Barnen känns genuina och beskrivs bra men jag känner att jag irriterar mig på Julia över hur hon tänker och agerar men det är väldigt bra beskrivet och man förstår varför hon är som hon är.

Men boken tar även upp avundsjuka och vad en kan få en att göra och känna. Hur den kan fördunkla ens omdöme och falla till föga och lita på fel personer bara för att de ger lite smicker. Sedan tar den också upp hur det är att vara flykting och komma till ett ställe där man inte vet hur något fungerar och där man inte kan språket så man kan inte ta reda på hur det fungerar. Boken illustrerar bra både hur det kan kännas att vara en flykting och ny och hur andra ser på flyktingen. Ja här finns det saker att samtala om vilket gör att boken kan passa som högläsningsbok i skolan och att man sedan diskuterar runt vad de olika personerna känner och tycker och hur man själv skulle känna i samma situation (lärarhandledningar finns för denna bok hos författaren på hemsida trolyrien.se).

Boken lyfter också upp kreativitet och skapande. Att vi alla kan skapa olika saker bara vi övar och testar. För det finns alltid något man är så där extra bra på och kan lära sig bli ännu bättre på.

Det händer alltid något i denna fartfyllda bok och berättelsen förs framåt hela tiden och fastnar inte vilket gör att det blir ett flyt i läsningen. Sedan byggs spänningen också upp under hela boken för att sedan få en del av ett avslut i sista sidorna. Men eftersom detta är del 1 så finns det mycket kvar att lösa. Kanske kan jag tycka att slutet var lite väl avhugget. Utan att berätta hur det går skulle jag velat ha mer information om varför de är där/vad som hänt tidigare. Jag får väl hoppas att det finns med i nästa bok och att den tar vid precis där första slutar.. Jag ger den 4 (av 5).

Denna fantasybok är skriven för åldrarna 9 till 12 år (men jag skulle säga att den precis som Harry Potter böckerna fungerar för oss äldre också).

Boken är utgiven av Stevali Barn.

Tack Joseph A. Davis för recensions exemplar!

Titta bilar

IMG_6515.jpg

Titta bilar av Ulf Nilsson och bilder av Sarah Sheppard är en fordonsbok för de minsta som börjar med att berätta att vi står i fönstret och tittar ut på olika fordon som man ser från fönstret. Och det är många fordon som vi får se. Allt från trehjulingen till sopbilen och allt däremellan. Alla fordon har en kort mening om sig vilket kan vara att de kör snabbt eller som för sopbilen att den luktar skrutt. Bilderna är tydliga och bra och enkla att förstå för den lilla fordonsfantasten. Jag har bara en sak som är lite missvisande och det är att det på framsidan är en traktor med men den återfinns inte i boken (vilket är synd för just traktorer har varit en favorit här hemma). Men annars är detta en fin bok.

Vi ger den 4 (av 5) och betyget är basserat på både den lilla bokslukaren och mini slukaren.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Jultema

image1 (11).jpeg

Ja från nu och några veckor framåt tänkte jag tipsa om lite julböcker (både gamla och nya). Förhoppningsvis kanske jag kan ge något tips på en bok eller författare. Det hoppas jag verkligen att jag kan. Så nu drar vi igång! Om du inte kan vänta på gamla boktips eller har missat något så samlar jag alla jag skrivit om under fliken Tema: Jul med länkar till respektive bok.

Milly Dagbok

IMG_6525.jpg

Millys Dagbok av Lars Nim och Sofia Wrangsjö handlar om Milly och Max och hans hund Milo som i denna bok träffas för första gången då Milly ska köpa en tårta till sin mamma. Då hamnar hon på stans konstigaste konditori, Konditori Ruto, där hon tappar bort sin superhemliga dagbok… Tur att Max och hans hund Milo tar hand om konditoriet åt sina föräldrar och kan hjälpa till i sökandet.

Det här är en lättläst bok full med tokigheter och uppfinningar där den ena är tokigare än den andra. Det ger en händelse rik och fartfylld läsning som kan fånga upp och hålla upp intresset för läsningen (kul tycker jag). För detta är en bok som man antingen läser högt eller när man börjat läsa lite mer kapitelböcker. Kapitlen är korta och lätt lästa med bilder i färg på nästan varje uppslag. Detta göra läsningen mer lättsam för den mer ovane och är trevligt för oss alla!

Jag tycker att detta är en både trevlig och lite tokig berättelse för alla som precis lärt sig läsa och nu ska ge sig in i kapitelböckernas magiska värld. Därför ger jag denna 4 (av5).

Utgiven av Blue Publishing.

Tack Lars Nim för recensions exemplar!

Tack Älska Pocket för den fina överraskningen

52E2AC75-91FB-4AD0-AE25-22756164BF97.JPG

Igår fick jag en avi i brevlådan och idag gick jag och hämtade ut bokpost från Älska Pocket. Det var verkligen en överraskning men en så otroligt fin sådan och jag blev så glad! ska bli så spännande att läsa dessa och undertiden kan man ha dem framme som små konstverk för hur fina är inte omslagen! Tack så mycket för denna härliga överraskning som förgyllde en grå och regnig dag!

Morgondagens post till Vidhäll

IMG_5405.jpg

Morgondagens post till Vidhäll av Solja Krapu-Kallio handlar om trettioett åriga Iris som arbetar som lantbrevbärare i norrländska Vännäs. Sin rutt har hon kört i 10 år och känner alla på vägen. Men hon är inte bara lantbrevbärare utan också medium. Så medan hon är ute och kör på vägarna låtsas hon vara Tamara på telefontjänsten "Tamaras framtidslinje" där hon ger råd och hjälp till vilsna människor som vill ha stöd i sina liv. Men en dag ringer någon hon känner från postrundan och det blir svårt att skilja på livet som brevbärare och medium.

Åh som jag tyckte om den här boken! Den var verkligen härlig. Så lättläst och mysig. Berättelsen fördes framåt i lagom tempo så man alltid drogs med. Det var en bok som jag verkligen behövde just nu, en feelgood som var som livet är mest men som både var smårolig och intressant.

Karaktärerna känner man verkligen med och vill att det ska gå bra för. Det finns så många härliga människor som glider förbi postbilen när Iris delar ut posten. Iris vill man skaka om för trots att hon ger råd till andra vill hon inte riktigt ta råden som hon ger själv.

Mysig och härlig helt enkelt med det starka budskapet att det bara är en själv som kan påverka en liv och ta det vidare. Frågan är bara om man är tillräckligt modig att göra det!

Av mig får denna bok 5 (av 5) för jag gillade den verkligen. Den var lättläst och fin och bara flöt på.

Utgiven av Brombergs bokförlag.

Verarnas Drottning

IMG_6172.jpg

Verarnas Drottning av Joseph A. Davis är bok nr 2 i serien om Markus av Trolyrien. Denna bok tar vid ungefär ett år efter den första och mycket har hänt. Diomeda, som utropades av Kung Josua till arvtagare till tronen i Valarien, har drivits i exil. Albrak har flytt för att komma undan Greve Stronius Pärlehand som har tagit makten i Valarien och är påväg att starta krig. Men boken börjar med att verflickan Ilasa hittar Albrak och räddar livet på honom...

Ja redan i första kapitlet sätter berättelsen fart och fortsätter att föra oss framåt hela tiden. Jag dras med och vill inte lägga ner boken när jag väl börjar. Man vill bara fortsätta för att se hur det går och för att se hur allt hänger ihop, även om Kung Josua fortfarande är en person jag inte fått fatt i än och är väldigt nyfiken på så får man reda på det mesta.

Förra boken var min Ilasa lite min favorit och hade gärna fått ta mer plats. Här är det henne men många gånger får följa och som delvis är den som för hela historien framåt. Och även om hon är en frisk fläkt med sin naivitet och unga sinne så blir det också lite mycket (kanske för att hon är beskriven så bra) och jag känner hur jag blir frustrerad med Diomeda och de andra när hon obetänkt ropar ut saker. Väldigt trovärdigt men ack så frustrerande för jag känner med gruppen som vill rädda Valarien och så kan hon inte vara tyst... Min nya favorit blev denna gång den kloka föredettarådgivaren Sofara som istället för svärdet använder sin klokhet och ord till att skapa förändring.

Miljöerna och sederna i Valarien är fantastiskt spännande, påhittiga och roliga. Det finna många olika lager i det hela och man skulle enkelt kunna använda boken för att diskutera manligt och kvinnligt. Finns det eller är det påhitt? Eller varför vi har vissa traditioner och seder medan andra göt på ett helt annat sätt. Ja det finns mycket att titta på om man vill fördjupa sig. Annars kan man läsa boken som just bara en berättelse att bli fängslad av och vilja stiga in i.

Det här är en extremt lättläst bok. Man flyger fram över texten och det är lätt att följa vilka som talar då sättet att säga saker på ändras beroende på vem som talar. Det är mycket snyggt gjort. Det här är lätt en av de bästa böckerna jag har läst i år. Den tilltalade mig så mycket och jag fastnade helt i berättelsen. Därför ger jag denna bok 5 (av 5)!

Tack Joseph A. Davis för ännu en härlig lässtund och för recensions exemplar!

Utgiven av Pärlans förlag.

Falska toner och söta vinbär

IMG_2340.jpg

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg är 5 delen i Huskvarna serien (och den första boken som jag läste). I denna bok möter vi Therese som kommer till den gamla gården Brunstorp för att skriva en lättläst faktabok om Sveriges historia. Hon hoppas att den nya miljön kommer göra att hon kommer igång med skrivandet för så här långt har det inte blivit någon text.

På samma plats bodde Agnes för 150 år sedan. Hennes liv tar en helt ny vändning när hon i ett försök att hjälpa sin pappa börjar jobba på närbelägna Gustavshill som var känd för sin vintillverkning.

Jag tyckte verkligen om denna bok. Den var mysig och trevlig och blir till en fin vän. Beskrivningarna är fina och jag gillar den historiska biten i berättelsen som också berättas (även om jag trodde att den skulle vävas ihop mer med personerna i bokens nutid än vad den gjorde). Jag har ju inte läst tidigare böcker i serien men det tyckte jag inte gjorde så mycket. Visst är tidigare personer med men de är biroller och därför fungerar det bra. Men nu är jag sugen på att läsa tidigare böcker. jag ger denna bok 5 (av 5).

Utgiven av Historiska Media.

Hösten är här

933BF40C-B87E-4851-83FB-E9A61BEBF36C.JPG

och det firar vi såklart med en kopp te. Det är ju bland det enda man får/bör göra i dagens pandemi. Tur att man har enkla nöjen som att sitta och läsa i en bok och dricka te!

Se till att ta hand om er!

Billy på sjukhuset

IMG_5644.jpg

Billy på sjukhuset av Birgitta Stenberg och Mati Lepp handlar om när Billy trillade ner från klätterträdet och får en spricka i armen så han måste åka in till sjukhuset och få den gipsad. Väl där bestäms det att Billy och hans mamma måste sova över. Så på natten ger sig Billy ut i sjukhuskorridoren för att se vad han hittar där. Allt är lite läskigt men är det verkligen så farligt att vara där?

För ett tag sedan önskade Lilla Bokslukaren att vi skulle låna Billy på sjukhuset och nu blev det gjort. Så detta var en efterlängtad bok att läsa ska jag säga och det har vi gjort några gånger också. Så Lilla bokslukaren tycker den är både spännande och rolig. Som vanligt är det spännande med maskinerna och vi pratar om röntgenmaskinen i taket (varför hänger den där? är till exempel en fråga som kommer).

Boken beskriver fint hur det kan vara på sjukhus och att röntga armen. Så behöver man läsa sjukhus böcker är detta en fin bok att ta med i högen. Men den går ju lika bra att läsa bara för att man tycker Billy böckerna är roliga och för att den är spännande, precis som vi gjorde.

Illustrationerna är fina och med detaljer så det finns att prata om och visa hur det kan se ut på ett sjukhus. Med sina klara färger och detaljer ger de ett fint stöd till texten.

Här hemma tycker vi om Billy böckern och så även denna gång. Därför får denna 4 (av 5) av oss för sina fina bilder och spännande berättelse. Men som Lilla bokslukaren tyckte: Det kunde ha varit fler maskiner med men bra att det även var en motorcykel med...

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Dimma hela dagen

IMG_5934.jpg

Idag var en sådan här dag då man borde ha varit ute i en magisk skog och låtsas att man var i en saga. Dimman låg tät och allt såg så där lagom mystiskt ut. Men istället var vi småkrassliga och stannade inne.

Det kommer en grävling

IMG_9605.jpg

Det kommer en grävling av Lisa Ragvals med illustrationer av Anna-Karin Garhamn handlar om Abbe som önskar sig ett husdjur och som en dag får ett. Eller ja det är en grävling som flyttar in och Abbe är överlycklig. Men blir det verkligen lika bra och roligt att ha ett husdjur som han tänkt sig?

Det här är en rolig bok om hur det skulle vara att ha en vild grävling som husdjur som levde sitt liv och stökade till. Visst tycker Abbe att det är roligt i början men sedan börjar han tycka att det är lite jobbigt för att tillslut tycka att han inte får plats i sitt eget rum. För samtidigt som en grävling kan vara bra att ha så ställer den också till med oreda och gör det svårt att göra sina egna saker.

Illustrationerna är roliga och detaljrika. Genom dem förstår man hur det är att ha en grävling och det verkar väldigt jobbigt måste jag säga så inget för mig direkt. Tur att det finns en lite fakta sida längst bak i boken som går igenom vad grävlingar behöver och som avslutar med att de inte passar som husdjur. Så den diskussionen behöver jag inte ha med Lilla Bokslukaren...

Vi tyckte denna bok var riktigt rolig och rekommenderar denna tokiga bok. Därför ger vi denna 4 (av 5).

Utgiven av Alfabeta.

ABC med Asters anka

IMG_9842.jpg

ABC med Asters anka av Fia Rönnertz med illustrationer av Lotta Geffenblad är en bok om Astrids anka som tar oss igenom hela alfabetet. Varje bokstav har ett eget uppslag som är fyllt med bilder på saker som börjar på den bokstaven och sedan står de såklart också i textform.

Bilderna är roliga och berättar en liten historia som främst berättas i bildform. De är tokiga och roliga men kanske hade det varit lite roligare om de alla hörde ihop på något mer sätt än att Asters anka är med på alla sidor (om det finns det så har jag inte upptäkt den).

Lilla bokslukaren var inte helt förtjust i den. Tror det berodde på att det inte är någon direkt berättelse utan mer bara ord på varje bokstav. Men en trevlig och fin ABC bok som av oss får 3 (av 5).

Utgiven av Raben & Sjögren.

Knacka på

IMG_0025.jpg

Knacka på av Anna-Clara Tidholm får man väl ändå anse är en klassiker i småbarnsbokhyllan och kanske är det därför man får den av Stockholms stads bibliotek när man skriver in sig på BVC där (det är en väldigt trevlig sak de gör tycker jag att de delar ut en bok till alla bebisar).

I Knacka på knackar men på olika dörrar och går in i olika rum för att se vad som händer där inne. Texten är kort och bilderna färgglada med stora detaljer. Även om det så klart är trevligt att titta i rummen och prata om vad som finns där så är det ändå att knacka på dörrarna so är roligast. Än har nog inte bebisen riktigt kopplat att det är roligt men det kommer nog när hon kan knacka själv för jag minns hur Lilla bokslukaren tyckte det var hemskt roligt.

Illustrationerna är enkla men har ändå ganska många detaljer i sig vilket är trevligt. Det är inte bara en sak i rummet utan det finns lite olika saker att titta på. Det uppskattar jag! Sedan är det trevligt att man kan öva färger med hjälp av boken. Långsamt nöta in röd, grön och blå.

Det händer att vi även läser denna med Lilla Bokslukaren så det säger ju en hel del om vad vi tycker om den. Därför får den 4 (av 5) av oss.

Utgiven av Alfabeta.

Alla tre på förskolan: pekbok

89FD7148-6667-4355-9768-9ADFB0149C79.JPG

I Alla tre på förskolan: pekbok av Maria Nilsson Thore får vi möta Ester, Idde och Valle som denna gång letar efter Esters mus gosedjur Muskot, Muskot och Muskot. Hon hittar bara en Muskot i sovpåsen. Men var är de andra två. De tre vännerna letar igenom hela förskolan för att hitta dem och under tiden får vi se hur deras förskola ser ut.
Detta är ju en pekbok så är lite enklare än de andra böckerna med lite mindre text och mer visande av saker. Men med det sagt så är detta inte en vanlig pekbok med bilder som bara har någon detalj eller sak i sig för att framhäva den utan detta är Alla tre böcker fast med tjockare sidor och som sagt lite mindre text. Därför skulle jag säga att den inte riktigt är för min strax 9 månaders utan denna läste jag tillsammans med min äldre bokslukare (vilket kanske är mot att vara lite för gammal men för fina bilder blir man väl inte för gammal?). Han tyckte att den var bra men kanske inte samma entusiasm som över tidigare böcker. Men för lite yngre barn som ska börja på förskolan eller som precis börjat är denna en fin bok att läsa och prata om tillsammans.
Vi ger den 4 (av 5) för de härliga bilderna och att man får vara med och leta efter Muskotarna.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Fina och Fanny på äventyr

15690F53-77D6-4A9B-9106-EBB569214BF3.JPG

Fina och Fanny på äventyr av Bill Peet från 1967 (översatt av Harry Kullman) handlar om den gamla bilen Fina och katten Fanny som bor i bilen. Fina står på en skrot men blir en dag köpt av en herr Blixt som kör iväg med Fina (och katten Fanny som har smugit sig ombord på sin gamla vän och inte vill lämna henne. Herr Blixt kör väldigt vårdslöst och snabbt och hamnar både på fält och kör ner staket. Ja detta blir ett äventyr för både Fina och Fanny.

Denna bok är en rolig fartfylld berättelse om en gammal bil och dennes katt. Bilderna är fartfyllda och detaljrika och det finns mycket att titta på. Berättelsen är rolig och spännande och vi undrar hur det ska gå där bilen kör fram. Kommer den ens att hålla så oförsiktig som föraren Blixt är? Den är ganska lång men lyckas hålla oss kvar och för det ger vi den 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Den gudomliga familjen

F2B3B52F-D76B-4E1F-B718-1DCF5B78DD90.JPG

Den gudomliga familjen av Anna Löfdahl.
Den gudomliga familjen handlar om Eva som kommer på Adam att vara notoriskt otrogen med kvinna efter kvinna och Adam som nu får ta konsekvensen av sitt beteende. Men vi får också följa Lilith (Adams första hustru) som i sin svartsjuka vill lyfta fram vilken skitstövel Adam är och stjälpa Eva då hon tog över hennes plats. Runt dem alla kretsar också Gud och Djävulen.

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga om denna intressanta och tänkvärda bok. En del av mig gillade den och den andra är mer tveksam och tyckte den kändes rörig bland annat för att kapitlen med Eva var skrivna i du form medan de andra var mer beskriva som i tredjeperson. För mig blev det lite konstigt även om jag förstår det litterära begreppet varför det är så.

Jag förstår tanken i att vi främst följer Eva och det som hon går igenom (och hur hon ska komma starkare ur det). Men tycker faktiskt att de kapitlen med Lilith, Gud och Djävulen är både roligare att läsa och mer intressanta. Bara samspelet mellan Gud och Djävulen hade kunnat ta mer plats (kanske en egen bok?). Eva och Adam känns så färglösa och tråkiga i jämförelse med dessa personer vilket gör att jag vill ha mer av dem.
Språket i boken är något jag verkligen gillar och att andra gudinnor och väsen får ta plats i berättelsen för att föra den framåt och utmana Eva. Men som sagt blev det för mig lite hoppigt mellan de olika personerna och lite väl mycket Eva och Adam då de andra intresserade mig mer. Med det sagt så var detta ändå en tankeväckande bok som får en att fundera vilket är bra att göra då och då..
Av mig får boken 3 (av 5).
Tack för rec ex Under the Kite!

Utgiven av Under the Kite Publishing.

Så funkar det (väl inte)

4EB4246D-DB32-45AB-9D07-053A78E4232D.JPG

Så funkar det (väl inte) av Johan Thörnqvist handlar om Myriam och hennes morfar som går och handlar. På vägen dit förklarar morfar hur olika saker fungerar... eller är det verkligen så sakerna fungerar?

Oj så roligt vi hade till denna bok Lilla bokslukaren och jag för det var ju så tokigt! För så kan det ju inte vara sakerna fungerar! Morfar har ju helt fel för så kan det ju inte vara. Ja vi pekar och tittar på bilderna och skrattar åt tokigheterna (eller funderar över fyndigheterna). Texten är rolig när morfar ska förklara hur saker funkar och bilderna i lugna färger visar de olika klurigheterna på ett roligt och bra sätt. Det vi tycker är roligt är att det finns roligheter lite överallt i bilderna och små figurer som dyker upp.

Detta var helt klart en rolig bok som vi uppskattade mycket. Den hade blivit ett strå vassare om det längst bak hade varit små faktarutor om hur de olika sakerna fungerade på riktigt (väldigt förenklad fakta) men i övrigt en bra bok som vi ger 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Mulle Meck och luftskeppet Rummelhumla

BCF26AB8-C66F-4750-8D3E-AF40F0100B4E.JPG

Mulle Meck och luftskeppet Rummelhumlan av George Johansson och Jens Ahlbom handlar om när Mulle Meck, Buffa och Gårdån van Gågg ger sig ut för att rädda Djupforsens djur och narut innan det är försent. Det är nämligen så att det inte är några humlor, bin eller andra insekter kvar i Djupforsen och utan dem växer inget så här behöver något göras snarast! Naturens magiska cirkel är bruten och måste lagas.

Detta är en trevlig bok med Mulle Meck där de både bygger ett luftskepp och lär ut vikten om pollinatörer för att allt ska växa och finnas. Så denna bok har två aspekter. En där de bygger luftskeppet och flyger det till platsen där de tror lösningen finns och den andra där fakta om vikten av pollinatörer smygs in. Båda delarna är fint gjorda och illustrationerna stärker berättelsen fint. Hemma hos oss uppskattas det verkligen att illustrationerna är detaljrika så man kan prata om de olika mackapärerna och mojängerna som används till luftskeppet och varför. Stort plus!

Vi tyckte om denna bok (Lilla bokslukaren skulle jag tro främst för luftskeppet och jag för att problematiken runt pollinatörer togs upp på ett bra och enkelt sätt) och vi ger denna 5 (av 5).

En extra fin sak med denna bok är att för varje såld bok skänks 5 kr till Naturskyddsföreningens arbete för att rädda bin, humlor och andra pollinatörer! Heja!

Utgiven av Berghs förlag.