Verarnas Drottning

IMG_6172.jpg

Verarnas Drottning av Joseph A. Davis är bok nr 2 i serien om Markus av Trolyrien. Denna bok tar vid ungefär ett år efter den första och mycket har hänt. Diomeda, som utropades av Kung Josua till arvtagare till tronen i Valarien, har drivits i exil. Albrak har flytt för att komma undan Greve Stronius Pärlehand som har tagit makten i Valarien och är påväg att starta krig. Men boken börjar med att verflickan Ilasa hittar Albrak och räddar livet på honom...

Ja redan i första kapitlet sätter berättelsen fart och fortsätter att föra oss framåt hela tiden. Jag dras med och vill inte lägga ner boken när jag väl börjar. Man vill bara fortsätta för att se hur det går och för att se hur allt hänger ihop, även om Kung Josua fortfarande är en person jag inte fått fatt i än och är väldigt nyfiken på så får man reda på det mesta.

Förra boken var min Ilasa lite min favorit och hade gärna fått ta mer plats. Här är det henne men många gånger får följa och som delvis är den som för hela historien framåt. Och även om hon är en frisk fläkt med sin naivitet och unga sinne så blir det också lite mycket (kanske för att hon är beskriven så bra) och jag känner hur jag blir frustrerad med Diomeda och de andra när hon obetänkt ropar ut saker. Väldigt trovärdigt men ack så frustrerande för jag känner med gruppen som vill rädda Valarien och så kan hon inte vara tyst... Min nya favorit blev denna gång den kloka föredettarådgivaren Sofara som istället för svärdet använder sin klokhet och ord till att skapa förändring.

Miljöerna och sederna i Valarien är fantastiskt spännande, påhittiga och roliga. Det finna många olika lager i det hela och man skulle enkelt kunna använda boken för att diskutera manligt och kvinnligt. Finns det eller är det påhitt? Eller varför vi har vissa traditioner och seder medan andra göt på ett helt annat sätt. Ja det finns mycket att titta på om man vill fördjupa sig. Annars kan man läsa boken som just bara en berättelse att bli fängslad av och vilja stiga in i.

Det här är en extremt lättläst bok. Man flyger fram över texten och det är lätt att följa vilka som talar då sättet att säga saker på ändras beroende på vem som talar. Det är mycket snyggt gjort. Det här är lätt en av de bästa böckerna jag har läst i år. Den tilltalade mig så mycket och jag fastnade helt i berättelsen. Därför ger jag denna bok 5 (av 5)!

Tack Joseph A. Davis för ännu en härlig lässtund och för recensions exemplar!

Utgiven av Pärlans förlag.