Lilla tomten

IMG_6858.jpg

Lilla tomten av Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg är en liten julberättelse om en gårdstomte för de yngsta julfirarna. Här kommer lilla tomten med mat till alla djuren men när alla andra har fått mat känner han att han också är hungrig. Men vad ska han äta?

Detta är en trevlig liten julberättelse med en söt liten tomtenisse som hjälper till på gården. Texten är enkel och på de flesta uppslag finns det bara två meningar men det är allt som behövs för att föra berättelsen framåt med hjälp av bilderna som i sig berättar allt. Illustrationerna är tydliga och visar på både en liten snäll (och söt) tomte och på djuren han matar utan att ha en massa detaljer runt det centrala i bilderna. Det gör att det passar bra för de yngsta läsarna att mysa och berätta runt. Jag gillar verkligen bildspråket och färgsättningen i boken då den känns väldigt lättsam men samtidigt mysig och berättelsen är trevlig med lagom mycket spänning. Tyvärr överraskas jag av att tryckfelsnisse verkar ha varit framme på ett uppslag vilket är tråkigt.

Detta är en fin och mysig julbok för de minsta med tydliga bilder och jag ger den därför 4 (av 5) och hoppas att tryckfelet rättas till vid nästa tryckning.

Utgiven av Lilla Pirat förlaget.

Tack Lilla Pirat förlaget för recensions exemplar och mysig läsning om lilla tomten!

Julias jul

Julias jul av Emma Virke är en julkalenderbilderbok med 24 luckor att öppna i december. Här får vi följa Julia när hon försöker skapa lite jul hos sig eftersom hennes föräldrar inte verkar vilja börja pynta och förbereda. Hon ger sig ut för att samla ihop saker som man behöver till jul och på vägen träffar hon på olika individer att hjälpa.

Jag tycker verkligen om julkalenderböcker/adventsböcker där man under hela december kan följa en saga och där man får vänta på nästa steg tills nästa dag. Och denna är inte ett undantag. Det som för mig är det ovanliga med den är att det är en bok som blandar bilderbok med lucköppning vilket jag tycker är en väldigt rolig ide. Varje uppslag har en text på rim som berättar om vad Julia gör just nu och funderar på men sedan är det luckorna som för sagan framåt mer och för varje dag blir sagan lite mer komplett och färdig.

Bilderna är detaljrika och tur är nog det för detta är ju en bok man ska titta och läsa i varje dag i 24 dagar!

För sin roliga ide att göra en julkalenderbok på detta sätt och att bilderna och texten bakom luckorna för sagan framåt ger jag denna 5 (av 5).

Utgiven av Lilla Pirat förlaget.

Tack Lilla Pirat förlaget för recensions exemplar och mysig julläsning!

Räven och Tomten

IMG_6918.jpg

Räven och Tomten av Astrid Lindgren med illustrationer av Eva Eriksson handlar om räven som hungrig kommer till gården för att hitta lite mat. Han kikar in genom fönstret och ser barnen leka och går igenom ladugården. Hela tiden övervakad av gårdstomten.

Detta är en fin och mysig berättelse om en räv som hungrig letar sig till människornas gård. Vad finns det att äta där? Gårdstomten håller hela tiden koll på räven och ser till att den inte gör något dumt. Texten är enkel utan några krumbukter och jag skulle säga att det i denna bok är illustrationerna som är den stora stjärnan och gör boken så där härligt mysig att läsa. För bilderna är både detaljrika och mysiga där de visar mörka vinterlandskap och härligt ljusa inomhusbilder. Ja för mig är det faktiskt illustrationerna som gör boken och jag ger den 4,5 (av 5) just för att jag nog hade önskat lite mer av texten.

Utgiven av Rabén & Sjögren.

Jul i stallet

4E099D92-B575-4BB3-84ED-A2886E59557C.JPG

Jul i stallet av Astrid Lindgren med illustrationer av Lars Klintberg är julevangeliet omskrivet av Astrid Lindgren utan att nämna någon vid namn. Här är det ett barn som ber sin mamma berätta om julen och hon berättar om en julnatt för länge sedan långt bort men barnet ser det som att det hände hos dem på deras gård.

Texten är fin och stämningsfull och nämner aldrig någon vid namn vilket gör att detta blir som en saga utan någon anknytning till något annat om man inte vill vilket är fint tycker jag. Kanske hade det kunnat vara lite mer text men nu får illustrationerna beskriva mer och visar hur barnet ser det hela framför sig. Och det gör denna bok så mycket roligare. För nu är inte denna berättelse långt bort utan här hos oss med vintrigt snölandskap och mörka vägar söker de sig fram till ett stall för att få vila och värme. Det är fint och ger igenkänning på ett helt annat sätt.

Boken är fin och stämningsfull och vi ger den 4 (av 5).

Utgiven av Rabén & Sjögren.

Juliga musikböcker för de yngsta

E79462A8-A34C-4771-BBED-56D4E2076DE4.JPG

We Wish You a Merry Christmas och Bjällerklang är två ljudböcker som spelar upp dessa två jullåtar. Sidorna är tjocka och lätta för små händer att bläddra i. Knappen är även den stor och tydlig och enkel att trycka på vilket gör att låtarna går på repeat här hemma.

Bilderna är söta och tydliga med inte alltför många detaljer i så de är anpassade för de små läsarna.

Batterierna har lite övrigt att önska tyvärr (eller kanske själva maskineriet) då det blir en gradvis försämring av ljudet istället för att det låter bra fram tills batteriet slutar fungera. Nu låter det bra/ok första gångerna och sedan blir det värre och värre och långsammare och långsammare vilket gör det svårt att sjunga till på slutet och jobbigt att lyssna på. Visst så är det så att små barn inte märker det för det är roligt att trycka och så kommer ljud men vi vuxna som får lyssna på det dag ut och dag in hade önskat att det varit annorlunda (och på vissa av våra ljud musikböcker låter det bra fram tills de slutar fungera och man får byta batteri). Ja det är nog det som är det negativa med dessa böcker för i övrigt gillar jag dem och barnen tycker de är toppen. Därför ger vi dem 3 (av 5) och hade batterierna/ljudet varit bättre och mer konstant hade de fått ett högre betyg.

Dessa böcker är 3 år så jag vet inte om de finns på marknaden men hittar ni dem på loppis är de värda en titt för batterierna går att byta.

Utgiven av Tukan förlag.

Tockens julafton

Tockens julafton av Mecka Lind och Lars Rudebjer handlar om det lilla torpet där tuppen Tocken bor med sina 23 fruar. Allt är lugnt men så en morgon vaknar Tocken och snön har kommit. “Vintern har kommit” utropar han medan hans fruar yrvaket undrar vad det är. Sedan fortsätter vinterdagarna med snölek och att Tocken förklarar vad julen är och att han ska ha julklappar (andra kan få om de varit snälla… väldigt snälla). Men så en dag när alla är ute och letar julgran skräms de av ett fyrverkeri och Pullan faller ihop. Hur ska det nu gå med julen?

Detta är en spännande och rolig bok om hur en tupp beskriver julen för sina hönor och hur de tillsammans försöker hjälpa till på torpet med gumman och gubben. Tuppen är ganska egenkär och hönorna virriga så det förslår men all virrighet till trotts är detta en trevlig bok som visar förberedelserna till julen från ett annat perspektiv. För när en tupp förklarar julen för sina hönor men egentligen inte riktigt vet så blir det ju lite lustigt. Men jag avundas inte gumman och gubben i torpet då tuppen och hönornas hjälpsamhet inte är så hjälpsamt.

Bilderna är så fina och för mig är det nog ändå dem jag tycker bäst om i denna bok. De är detaljrika och visar på så mycket mer än det som berättas i texten med små roliga skyltar eller aktiviteter bland hönsen eller andra små djur som bor runt torpet. Ja illustrationerna är en favorit!

Vi ger denna bok 4 (av 5) och kan hälsa att den går lika bra att läsa på sommaren som till jul… vi har nämligen testat ;).

Utgiven av Opal.

Paddington får en julklapp

image1 (12).jpeg

Paddington får en julklapp av Michael Bond handlar om när Paddington tar med sig familjen Brown till varuhuset Barkridges för att träffa jultomten och åka släde genom Vinterlandet för att besöka tomtensverkstad på Nordpolen. Han har sparat sin veckopeng i evigheter för att få detta juläventyr men när de väl kommit till varuhuset blir det inte alls som Paddington tänkt sig…

Paddington är ju en fin liten björn som denna gång både får hantera besvikelsen över Vinterlandet (det är inte riktigt som han tänkt sig) och diskriminering för att han är björn. Så vill man kan man prata om det med sina barn.

Texten är mysig och trevlig men jag som gillar illustrationer i barnböcker dras direkt till dem med sina detaljer och hur man kan följa vad Paddington tycker och tänker om upplevelsen utifrån hans ansiktsuttryck. Det är faktiskt väldigt fint gjort. Texten och illustrationerna kompletterar varandra bra och det är lagom text på varje sida som gör att allt flyter framåt fint.

Det här är en mysig liten julberättelse om en känd liten björn från mörkaste Peru och vi ger den 4 (av 5).

Utgiven av B Whalströms.

Titta bilar

IMG_6515.jpg

Titta bilar av Ulf Nilsson och bilder av Sarah Sheppard är en fordonsbok för de minsta som börjar med att berätta att vi står i fönstret och tittar ut på olika fordon som man ser från fönstret. Och det är många fordon som vi får se. Allt från trehjulingen till sopbilen och allt däremellan. Alla fordon har en kort mening om sig vilket kan vara att de kör snabbt eller som för sopbilen att den luktar skrutt. Bilderna är tydliga och bra och enkla att förstå för den lilla fordonsfantasten. Jag har bara en sak som är lite missvisande och det är att det på framsidan är en traktor med men den återfinns inte i boken (vilket är synd för just traktorer har varit en favorit här hemma). Men annars är detta en fin bok.

Vi ger den 4 (av 5) och betyget är basserat på både den lilla bokslukaren och mini slukaren.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Billy på sjukhuset

IMG_5644.jpg

Billy på sjukhuset av Birgitta Stenberg och Mati Lepp handlar om när Billy trillade ner från klätterträdet och får en spricka i armen så han måste åka in till sjukhuset och få den gipsad. Väl där bestäms det att Billy och hans mamma måste sova över. Så på natten ger sig Billy ut i sjukhuskorridoren för att se vad han hittar där. Allt är lite läskigt men är det verkligen så farligt att vara där?

För ett tag sedan önskade Lilla Bokslukaren att vi skulle låna Billy på sjukhuset och nu blev det gjort. Så detta var en efterlängtad bok att läsa ska jag säga och det har vi gjort några gånger också. Så Lilla bokslukaren tycker den är både spännande och rolig. Som vanligt är det spännande med maskinerna och vi pratar om röntgenmaskinen i taket (varför hänger den där? är till exempel en fråga som kommer).

Boken beskriver fint hur det kan vara på sjukhus och att röntga armen. Så behöver man läsa sjukhus böcker är detta en fin bok att ta med i högen. Men den går ju lika bra att läsa bara för att man tycker Billy böckerna är roliga och för att den är spännande, precis som vi gjorde.

Illustrationerna är fina och med detaljer så det finns att prata om och visa hur det kan se ut på ett sjukhus. Med sina klara färger och detaljer ger de ett fint stöd till texten.

Här hemma tycker vi om Billy böckern och så även denna gång. Därför får denna 4 (av 5) av oss för sina fina bilder och spännande berättelse. Men som Lilla bokslukaren tyckte: Det kunde ha varit fler maskiner med men bra att det även var en motorcykel med...

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Det kommer en grävling

IMG_9605.jpg

Det kommer en grävling av Lisa Ragvals med illustrationer av Anna-Karin Garhamn handlar om Abbe som önskar sig ett husdjur och som en dag får ett. Eller ja det är en grävling som flyttar in och Abbe är överlycklig. Men blir det verkligen lika bra och roligt att ha ett husdjur som han tänkt sig?

Det här är en rolig bok om hur det skulle vara att ha en vild grävling som husdjur som levde sitt liv och stökade till. Visst tycker Abbe att det är roligt i början men sedan börjar han tycka att det är lite jobbigt för att tillslut tycka att han inte får plats i sitt eget rum. För samtidigt som en grävling kan vara bra att ha så ställer den också till med oreda och gör det svårt att göra sina egna saker.

Illustrationerna är roliga och detaljrika. Genom dem förstår man hur det är att ha en grävling och det verkar väldigt jobbigt måste jag säga så inget för mig direkt. Tur att det finns en lite fakta sida längst bak i boken som går igenom vad grävlingar behöver och som avslutar med att de inte passar som husdjur. Så den diskussionen behöver jag inte ha med Lilla Bokslukaren...

Vi tyckte denna bok var riktigt rolig och rekommenderar denna tokiga bok. Därför ger vi denna 4 (av 5).

Utgiven av Alfabeta.

ABC med Asters anka

IMG_9842.jpg

ABC med Asters anka av Fia Rönnertz med illustrationer av Lotta Geffenblad är en bok om Astrids anka som tar oss igenom hela alfabetet. Varje bokstav har ett eget uppslag som är fyllt med bilder på saker som börjar på den bokstaven och sedan står de såklart också i textform.

Bilderna är roliga och berättar en liten historia som främst berättas i bildform. De är tokiga och roliga men kanske hade det varit lite roligare om de alla hörde ihop på något mer sätt än att Asters anka är med på alla sidor (om det finns det så har jag inte upptäkt den).

Lilla bokslukaren var inte helt förtjust i den. Tror det berodde på att det inte är någon direkt berättelse utan mer bara ord på varje bokstav. Men en trevlig och fin ABC bok som av oss får 3 (av 5).

Utgiven av Raben & Sjögren.

Knacka på

IMG_0025.jpg

Knacka på av Anna-Clara Tidholm får man väl ändå anse är en klassiker i småbarnsbokhyllan och kanske är det därför man får den av Stockholms stads bibliotek när man skriver in sig på BVC där (det är en väldigt trevlig sak de gör tycker jag att de delar ut en bok till alla bebisar).

I Knacka på knackar men på olika dörrar och går in i olika rum för att se vad som händer där inne. Texten är kort och bilderna färgglada med stora detaljer. Även om det så klart är trevligt att titta i rummen och prata om vad som finns där så är det ändå att knacka på dörrarna so är roligast. Än har nog inte bebisen riktigt kopplat att det är roligt men det kommer nog när hon kan knacka själv för jag minns hur Lilla bokslukaren tyckte det var hemskt roligt.

Illustrationerna är enkla men har ändå ganska många detaljer i sig vilket är trevligt. Det är inte bara en sak i rummet utan det finns lite olika saker att titta på. Det uppskattar jag! Sedan är det trevligt att man kan öva färger med hjälp av boken. Långsamt nöta in röd, grön och blå.

Det händer att vi även läser denna med Lilla Bokslukaren så det säger ju en hel del om vad vi tycker om den. Därför får den 4 (av 5) av oss.

Utgiven av Alfabeta.

Alla tre på förskolan: pekbok

89FD7148-6667-4355-9768-9ADFB0149C79.JPG

I Alla tre på förskolan: pekbok av Maria Nilsson Thore får vi möta Ester, Idde och Valle som denna gång letar efter Esters mus gosedjur Muskot, Muskot och Muskot. Hon hittar bara en Muskot i sovpåsen. Men var är de andra två. De tre vännerna letar igenom hela förskolan för att hitta dem och under tiden får vi se hur deras förskola ser ut.
Detta är ju en pekbok så är lite enklare än de andra böckerna med lite mindre text och mer visande av saker. Men med det sagt så är detta inte en vanlig pekbok med bilder som bara har någon detalj eller sak i sig för att framhäva den utan detta är Alla tre böcker fast med tjockare sidor och som sagt lite mindre text. Därför skulle jag säga att den inte riktigt är för min strax 9 månaders utan denna läste jag tillsammans med min äldre bokslukare (vilket kanske är mot att vara lite för gammal men för fina bilder blir man väl inte för gammal?). Han tyckte att den var bra men kanske inte samma entusiasm som över tidigare böcker. Men för lite yngre barn som ska börja på förskolan eller som precis börjat är denna en fin bok att läsa och prata om tillsammans.
Vi ger den 4 (av 5) för de härliga bilderna och att man får vara med och leta efter Muskotarna.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Fina och Fanny på äventyr

15690F53-77D6-4A9B-9106-EBB569214BF3.JPG

Fina och Fanny på äventyr av Bill Peet från 1967 (översatt av Harry Kullman) handlar om den gamla bilen Fina och katten Fanny som bor i bilen. Fina står på en skrot men blir en dag köpt av en herr Blixt som kör iväg med Fina (och katten Fanny som har smugit sig ombord på sin gamla vän och inte vill lämna henne. Herr Blixt kör väldigt vårdslöst och snabbt och hamnar både på fält och kör ner staket. Ja detta blir ett äventyr för både Fina och Fanny.

Denna bok är en rolig fartfylld berättelse om en gammal bil och dennes katt. Bilderna är fartfyllda och detaljrika och det finns mycket att titta på. Berättelsen är rolig och spännande och vi undrar hur det ska gå där bilen kör fram. Kommer den ens att hålla så oförsiktig som föraren Blixt är? Den är ganska lång men lyckas hålla oss kvar och för det ger vi den 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Så funkar det (väl inte)

4EB4246D-DB32-45AB-9D07-053A78E4232D.JPG

Så funkar det (väl inte) av Johan Thörnqvist handlar om Myriam och hennes morfar som går och handlar. På vägen dit förklarar morfar hur olika saker fungerar... eller är det verkligen så sakerna fungerar?

Oj så roligt vi hade till denna bok Lilla bokslukaren och jag för det var ju så tokigt! För så kan det ju inte vara sakerna fungerar! Morfar har ju helt fel för så kan det ju inte vara. Ja vi pekar och tittar på bilderna och skrattar åt tokigheterna (eller funderar över fyndigheterna). Texten är rolig när morfar ska förklara hur saker funkar och bilderna i lugna färger visar de olika klurigheterna på ett roligt och bra sätt. Det vi tycker är roligt är att det finns roligheter lite överallt i bilderna och små figurer som dyker upp.

Detta var helt klart en rolig bok som vi uppskattade mycket. Den hade blivit ett strå vassare om det längst bak hade varit små faktarutor om hur de olika sakerna fungerade på riktigt (väldigt förenklad fakta) men i övrigt en bra bok som vi ger 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Mulle Meck och luftskeppet Rummelhumla

BCF26AB8-C66F-4750-8D3E-AF40F0100B4E.JPG

Mulle Meck och luftskeppet Rummelhumlan av George Johansson och Jens Ahlbom handlar om när Mulle Meck, Buffa och Gårdån van Gågg ger sig ut för att rädda Djupforsens djur och narut innan det är försent. Det är nämligen så att det inte är några humlor, bin eller andra insekter kvar i Djupforsen och utan dem växer inget så här behöver något göras snarast! Naturens magiska cirkel är bruten och måste lagas.

Detta är en trevlig bok med Mulle Meck där de både bygger ett luftskepp och lär ut vikten om pollinatörer för att allt ska växa och finnas. Så denna bok har två aspekter. En där de bygger luftskeppet och flyger det till platsen där de tror lösningen finns och den andra där fakta om vikten av pollinatörer smygs in. Båda delarna är fint gjorda och illustrationerna stärker berättelsen fint. Hemma hos oss uppskattas det verkligen att illustrationerna är detaljrika så man kan prata om de olika mackapärerna och mojängerna som används till luftskeppet och varför. Stort plus!

Vi tyckte om denna bok (Lilla bokslukaren skulle jag tro främst för luftskeppet och jag för att problematiken runt pollinatörer togs upp på ett bra och enkelt sätt) och vi ger denna 5 (av 5).

En extra fin sak med denna bok är att för varje såld bok skänks 5 kr till Naturskyddsföreningens arbete för att rädda bin, humlor och andra pollinatörer! Heja!

Utgiven av Berghs förlag.

Skrutten kommer

1002A9F3-617F-4708-A539-34712AA4E084.JPG

Skrutten kommer av Erik Söderlund och illustrationer av Kinna Andersson handlar om en pappa som är trasig och inte kan göra något längre mer än att säga "Ja. Nej. Vet inte". Kommer han bli frisk innan Pappas fru ska föda deras bebis eller kommer han alltid gå runt och säga "Ja. Nej. Vet inte"? Tur att hans kompisar försöker bota honom. Eller fanns lösningen någon helt annanstans?

Ja stackars Pappa (eller kanske mest hans fru) som blir trasig och inga roliga saker hjälper heller. Jag skulle säga att vi skrattar åt olika saker Lilla bokslukaren och jag men vad vi än skrattar åt så är den ju rolig. För detta är en tokig bok med ett bra slut om att man ibland kan gå lite sönder för att sedan bli lagad igen och det är ok. Bilderna är fina med mjuka färger och roliga detaljer. Något som vi funderar på är om de vita lätt genomskinliga rektanglarna är papper, från den galna kopiatorn i början av boken, och som nu finns med på varje sida och virvlar runt? Som Lilla bokslukaren säger genom boken "Titta där är papper som flyger runt i luften och där ligger ett på marken". Men illustrationerna är roliga. Något som jag tycker är roligt är att pappan och hans vänner visas som hipsters. Det är ju inget som lilla bokslukaren funderar på men jag kan tycka det är lite roligt för det ger ju en bakgrund till var de är.

Vi tyckte att denna bok var rolig och småtokig då pappor ju faktiskt kan säga mer än "Ja. Nej. Jag vet inte" och bra att det ordnar upp sig i slutet. Lilla bokslukaren har också valt denna bok för läsning flera gånger så därför ger vi denna bok 4+ (av 5).

Utgiven av Tant Gul bok och serieförlag.

Trolläventyret på förskolan

9A0627F5-2882-4062-9609-D8572C287989.JPG

Trolläventyret på förskolan av Elisabeth Österlund med illustrationer av Karin Holmström. Detta är en bok om några små troll som går i skolan (trollskolan) och i första delen av boken får vi följa två troll när de är i skolan och vad de får lära sig där. Sedan kommer vi till själva äventyret när de råkar komma med ett förskolebarn på utflykt tillbaka till förskolan. Hur ska de komma hem igen?

All text är på rim vilket är väldigt roligt (speciellt om man pratar och leker med rimord även annars) och texten flyter på fint och är lätt att läsa. Bilderna är så fina och härliga och tilltalar verkligen mig. Det är rörelse och humor i bilderna och de kompletterar texten väldigt bra. De är fina och detaljrika och en detalj som jag tycker är väldigt rolig är att det är en mygga som finns med i varje bild (med ansiktsuttryck så man vet vad den tänker/känner) som man kan leta efter genom hela boken. Jag skulle säga att detta är en vacker bok!

Vi ger detta trolläventyr 4 (av 5).

Utgiven av Idus förlag.

Pelle Svanslös på tävling

A0AF021D-4043-4527-A72B-CFDA11A9AE30.JPG

Pelle Svanslös på tävling av Gösta Knutsson med illustrationer av Lisbeth Holmberg-Thor handlar om när Måns och Konrad anordnar Kattmästerskapen och där Måns vill att han ska vinna och att Pelle ska vara sämst i alla tävlingar. Och visst går det att ordna. Men blir det egentligen som man tänkt sig när Bill och Bull är med? Eller kommer sanningen komma fram och Pelle bli den som blir bäst?

Pelle Svanslös böckerna är böcker som verkligen varit med länge och som fortsätter glädja nya generationer med nytryck. (Nytrycken har vi egentligen inte läst än.) Som vanligt så handlar böckerna om att inte luras och vara elak för sådant kommer fram så även om Måns i hela boken ser ut att klara sig så kommer det ju fram på slutet och Pelle blir hyllad. Men vägen dit är ju inte så rolig för Pelle förstås. Lilla Bokslukaren tycker Måns är dum som luras men man får inte slåss.

Illustrationerna är precis som jag minns dem. Färgstarka och detaljrika. Roliga att titta på med alla katter och att man kan känna igen ibland att det utspelar sig i Uppsala.

Vi ger denna bok 3 (av 5) och lite undrar jag om det kanske inte är jag som tycker just denna är roligare än Lilla Bokslukaren då jag minns den sen jag var barn...

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Alla tre på utflykt

75D3DCD7-65D7-4474-9D22-10C8688B6113.JPG

Den sista av Alla tre böckerna denna gång är Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan. Denna gång ska alla barnen på förskolan Ärtan iväg på utflykt och då måste man ju först göra iordning det som ska med och sätta på sig västarna och sedan gå dit men ska ha utflykten för att sedan leka på plats. Ja promenaden dit är lika händelserik och spännande som själva målet.

Denna bok tar upp utflykten och vad som händer på den. Så härlig och fin bok som visar hur alla är förväntansfulla på att få ge sig iväg och sedan hur olika barnen är under själva utflykten. Här hemma är utflykter högvaluta och att få på sig västen när man kommer till förskolan något som man ser fram emot eftersom det betyder att man ska få gå på utflykt. Jag tycker det är helt underbart att utflykten har fått en helt egen bok och att den går till skogen och allt spännande som finns där och som man kan göra. Bilderna är som vanligt härliga att titta på men roliga detaljer som gör att man kan leta efter saker och prata om vad man ser. Också om barnets utflykt var lika dan som vännernas eller gick de någon annanstans?

Det här är nog den boken om alla tre som vi läst mest den sista tiden och därför får den 4+ (av 5) av oss för utflykter det är ju så roligt!

Nu hoppas vi att en ny alla tre bok kommer och funderar på vad den kan handla om. Kanske att de är på lekplatsen? Men tills dess kommer dessa läsas om och om igen! Såg också precis att det finns en till bok som vi missat, Alla tre på förskolan.

Utgiven av Bonnier Carlsen.