Skuggkriget

40229B2F-0F3B-4D79-BF69-320DA02CD0D2.JPG

Skuggkriget av Daniela Kastberg är en spänningsroman som utspelar sig under andra världskriget (så är det kanske en krigsspänningsroman?). Här får vi följa den tuffa kvinnliga krigskorrespondenten som har blivit utvisad från Berlin och återkommit till västkusten. Ebba Gerlach, som hon heter, har nu bara en story kvar att skriva och det är ett reportage om en judisk änkas flykt från Berlin tillsammans med sina döttrar. Ebba och hennes före detta fästman Åke planerar att möta upp familjen i Skåne när de smugglas iland. Men familjen kommer inte. Istället hittas en okänd kvinna mördad och en av döttrarna och när Ebba börjar nysta i vad som har hänt familjen inser hon att Sverige inte är så fredligt som hon trott och att Nazitysklands inflytande sträcker sig in över gränsen.

Visst låter detta spännande och det är det! Det här är en bok som utspelar sig i Sverige under denna tid. Med flyktingar som en central del i berättelsens utformning och som leder Ebba in i den inblick i ett Sverige som hon trodde var tryggt men som kanske inte är så tryggt som hon tror. Oftast är ju böcker om detta skrivna med andra platser som utgångspunkt och som det handlar om. Men så är det inte här och det tycker jag är uppfriskande och bra då det finns en närhet i berättelsen.

Berättelsen är spännande men också otäck. Det är däremot roligt att det är en kvinna som är den starka och som det främst handlar om och att den visar på en yrkeskår som lite har glömts bort fanns under andra världskriget. De kvinnliga krigskorrespondenterna! Karaktärerna är fint beskrivna och känns realistiska. Jag gillar boken och spänningen i den med dess verklighetsanknytning till en värld i krig och därför får denna bok en stark 4 (av 5) av mig! Undrar var Ebba kommer få vara med om härnäst!

  • Namn: Skuggkriget

  • Författare: Daniela Kastberg

  • Genre: Spänningsroman

  • Antal sidor: 356

  • Förlag: Bokfabriken