Sandvargen utläst

Sandvargen av Åsa Lind 

Sandvargen av Åsa Lind 

Boken Sandvargen är nu utläst och jag måste säga att den var bättre än vad jag trodde. Eftersom jag inte hade läst något om den innan så gick jag in med ett ganska öppet sinne men om sanningen ska fram var jag nog lite rädd för att jag inte riktigt skulle tycka om den. Men så blev det ju alltså inte. Det kanske inte är den absolut bästa bok jag läst men det är en trevlig bok som inte är rädd för att ta upp vardagen och frågorna som uppkommer i den. 

Efter att Zackarina hittar Sandvargen börjar hon f svar på sina frågor och funderingar, kanske inte alltid precis så som hon tänkt sig för hon förväntar sig ju ändå att svaren ska komma genom stelbenta vuxna. Men snart för Sandvargen iväg henne på andra tankebanor och förklarar stort och smått i världen. Allt från universum och kometer (ja här får man till och med träffa en komet och lära sig mer om dem) till blåmärken och blygsel. Allt diskuteras och förklaras så att både Zackarina och vi hänger med. Sandvargen som är så otroligt klok har ju självklart nästan alla svar och de han inte har lär han sig snabbt och drar kloka slutsatser ifrån. 

Det som jag fastnade mest vid och som jag tar med mig från Sandvargen är förklaringen runt blåmärken. Det är en företeelse som Sandvargen aldrig varit med om, han kan ju själv inte få några hur mycket han än försöker. Men efter att Zackarina har förklarat blåmärken och hur hon har fått alla förkunnar Sandvargen att det alltså är modighetsmedaljer!  Har inte tänkt på det förut men det är ju självklart att det är så det är... Modighetsmedaljer som man får när man har varit så där extra modig! Jag har faktiskt en modighetsmedalj själv. Efter att ha gått in i ett bord i och för sig... Räknas det tror ni? 

För Zackarina är Sandvargen en vän som har tid och som hon kan leka med. Annars är det lite ensamt uti i huset där hon bor med mamma och pappa. Så en Sandvarg är precis vad hon behöver. Någon att fundera på livet med eller bara rulla runt i sanden med. Sandvargen har många kunskaper. En Sandvarg skulle vi nog alla ha! 

Illustrationerna är lagom många. lagom stora och lagom detaljrika. Eftersom detta är en kapitelbok är det bra att det inte finns för många bilder. Nej här får vi använda oss av vår egen fantasi för att ta reda på hur olika saker ser ut. Något jag tycker är bra och nyttigt. 

Bäst med boken tycker jag nog är att varje kapitel handlar om en viss sak, ett visst problem. Det gör den perfekt som diskussions bok om man läser den högt med barn. Hur tänker de runt ämnet Sandvargen och Zackarina har pratat i just det här kapitlet? Hur många modighetsmedaljer har de? Vill man så finns det mycket potential i denna bok. 

Betyg: Bra bok för barn och vuxna som funderar på livet.