Hotellmysteriet

LasseMajas detektivbyrå Hotellmysteriet av Martin Widmark  Illustrationer av Helena Willis

LasseMajas detektivbyrå Hotellmysteriet av Martin Widmark

Illustrationer av Helena Willis

Nu har jag läst ännu en LasseMaja bok. I denna bok är det jul och både Lasse och Maja arbetar på hotellet i staden Valleby. Och tur är det för till hotellet kommer den fina familjen Åkerö som har en kinesisk äppeltax som husdjur.  Den kinesiska äppeltaxen är ovärderlig men på kvällen är den borta. Någon har tagit den, men vem? Alla som jobbar på hotellet är ju i behov av pengar och skulle alltså ha kunnat tagit hunden för att sälja den.

Precis som i de andra böckerna har man här chansen att lösa mysteriet innan Lasse och Maja gör det och denna gång hade jag mina tankar åt rätt håll. Tyvärr var jag inte lika klurig som denna detektivduo, som inte bara kom på lösningen, utan också hur man skulle få fast den skyldiga. För det fick de ju naturligtvis! Denna gång använde de sig av Internet för att få klarhet i fallet vilket jag personligen tyckte var roligt, även om jag själv inte kom på det. Berättelsen blir ändå bättre av att modern teknologi används så väl som mer traditionell i deras arbete med att lösa mysterier. 

Illustrationerna är svartvita och personligen tycker jag nog att de vinner på att vara i färg (har ju sett hur bra det blev i Simborgarmysteriet). Men jag vet inte om det är min förkärlek till bilderböcker som tränger igenom här med sin åsikt. Mina favoritbilder är i alla fall de större bilderna där det händer något. De mindre känns mer som utfyllnad och även om de gör sitt till att lätta upp sidorna för barn som börjat läsa kapitelböcker kan jag ändå tycka att endel av dem gott kunde tas bort eller vidareutvecklas till något större. 

Ju mer LasseMaja jag läser desto bättre tycker jag de är. Konstigt eller hur för jag läser dem ju inte ens i rätt ordning, så det behöver man med andra ord inte göra för att hänga med. Snart kommer jag antagligen vänta på nästa bok som kommer ut med alla andra deckartokiga barn. Tur att jag har flera böcker att läsa om LasseMaja som getts ut tidigare...

Betyg: Bra deckare för barn som vill lösa mysterier, kanske till och med innan Lasse och Maja!  

Skriven: 2002 

ISBN: 9789163820762