Trollfisket

Trollfisket av Rolf Lidberg

Trollfisket av Rolf Lidberg

 I Trollfisket får vi möta trollet Farfar och Myra. Farfar tänker tillbaka på sommaren och när han och Myra fiskade men inte fick upp en endaste fisk. Något måste ha förtrollat fisken för fisk fanns det, det såg både Myra och Farfar, men ingen nappade. För att få svar hör de med granntrollen som föreslår att de ska gå till sjöjungfrurna och höra om de kan hjälpa. Väl hos sjöjungfrurna får Farfar och Myra reda på att det är de giriga trollen i Samlsundet, som fiskar för mycket, som gjort att fisken inte nappar högre upp. Kommer de kunna stoppa trollen från att fisk för mycket? 

När jag läser denna berättelse kan jag inte låta bli att önska så där lite att det kanske skulle vara så i verkligheten också. Att om vi fiskar för mycket så skulle fisken sluta att komma upp i våra nät och inte låta sig fångas tills vi har löst problemet. Tyvärr är det ju inte riktigt så det fungerar utan mindre fisk i våra när beror ju på utfiske och inte på att sjöjungfrurna är inblandade. Med andra ord tar denna bok upp ett aktuellt problem i världen och skriver om det på ett trevligt och mysigt sätt. Vet inte om det var meningen men det ger den här berättelsen en extra dimension som passar en Rolf Lidberg bok (eftersom han tyckte om naturen).  

De mysiga trollbilderna är de som gör denna bok. Texten är mer en biprodukt än något annat men behövs för att föra berättelsen framåt. 

Betyg: Trevlig trollbok som man läser för bilderna. 

Skriven: 2001 

ISBN: 9163822431