Saffransmysteriet

Saffransmysteriet av Martin Widmark  Illustratör Helena Willis

Saffransmysteriet av Martin Widmark

Illustratör Helena Willis

Lasse och Maja sitter och fikar på caféet Panini & Bernard i Valleby. Eftersom saffranet är slut, och det behövs ju saffran för att baka lussebullar, erbjuder sig Lasse och Maja att gå och handla några paket på Superlivs. Väl där letar de bland hyllorna men hittar ingen saffran. Var kan den vara? I kassan naturligtvis talar butikschefen om och Lasse och Maja går dit. I kassan är saffranet slut så butikschefen går för att hämta mer på kontoret men kommer skrikande ut eftersom saffran för 15000 kr har blivit stulet. Vem kan ha tagit det? 

Lasse och Maja hamnar i ännu ett mysterium i Saffransmysteriet och denna gång är det den värdefulla saffranen som är borta. Från ett låst kontor dessutom! Men vem har tagit det därifrån? De vana detektiverna lägger ihop alla fakta de fick reda på medan de var inne i butiken och lyckas lösa även detta fall. Och om du är klurig kanske du hinner lösa det innan de gör det! Jag hade mina misstankar, som var rätt kan jag tillägga, denna gång men jag kunde inte klura ut exakt hur det hela hade gått till innan Lasse och Maja berättade. 

Jag skulle kanske ha läst denna berättelse innan jul för det är ju en jul deckare! Saffranet och med det alla saffransbullar försvinner ju och hur skulle det se ut om man inte fick några lussebullar? Det hade inte varit bra. (Jag tycker om saffran som ni kanske förstår.) 

Illustrationerna har många roliga detaljer som man kan titta på. Framför allt godsakerna på caféet och matvarorna i mataffären. 

Betyg: Bra juldeckare! 

Skriven: 2006 

ISBN: 9789163853661