Humlans Blomsterbok

Humlans blomsterbok av Stefan Casta   Illustratör Maj Fagerberg

Humlans blomsterbok av Stefan Casta 

Illustratör Maj Fagerberg

Om några få månader kommer våren så jag känner att det är dags att förbereda sig lite. Därför har jag läst Humlans blomsterbok - Barnens första flora som både en bok om humlor och om blommor. Vi får följa humlans livscykel och lära oss mer om både hur humlan tar sig frammellan blommorna och vad vi kan göra för att hjälpa humlorna i trädgården. 

Jag började läsa denna bok för bildernas skull men efter några sidor märker jag att texten drar lika mycket som bilderna. Texten är nämligen väldigt intressant men rolig information. Detta är nämligen inte en vanlig flora där en massa fakta radas upp om växtplatser och tid för blomning och så vidare. Nej denna bok tar faktiskt mer upp rolig kort fakta om de olika blommorna. Vissa mer än andra men ingen tråkig fakta ställs på sidorna. För mig är det en styrka att våga göra en lite annorlunda men trevligare bok på detta sätt. Jag tror att det är sådana här böcker som kan skapa ett intresse för natur och miljö istället för tråkiga faktaböcker där tid och mått är det som får ta störst plats. 

Illustrationerna är fina med klara vackra färger som visar hur blommorna ser ut. På ett uppslag vilken färg några blommors pollen har (vilket jag tycker är väldigt bra att de har med). Men jag tycker bäst om de små söta humlorna. Speciellt de söta drottningarna med sina små kronor på huvudena och arbetarhumlorna som flyger omkring efter pollen och nektar. 

Betyg: En bra första flora som minst lika mycket handlar om humlor och lite insekter! 

Skriven: 1993 

ISBN: 9789172990357