Det underbara dagishemmet

Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström  Illustratör: Gunna Grähs

Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström

Illustratör: Gunna Grähs

Det underbara dagishemmet är en bilderbok där man får följa Viktoria från det att hon föds tills att hon gått på dagis ett tag. Hur hon tänker som bebis och hur hon tänker runt dagis. 

Jag behöver inte läsa längre än de första meningarna innan jag skrattar högt och har svårt att läsa vidare. Tror inte att jag såg det roliga när jag läste den här som yngre men rolig det är den. Det är något med de där kommentarerna utifrån hur Viktoria ser på sakerna som är oerhört roliga. Hur hon ser på sakerna och funderar runt dem gör hela boken och varje uppslag har roliga meningar och tankar. Man kanske inte skrattar till på varje sida men nog drar man på munnen. Hur man ska kunna läsa denna bilderbok högt förblir därför för mig en gåta. Jag skulle inte kunna läsa den utan att åtminstone en gång behöva stanna för att skrattet tar över. Det är ju naturligtvis bra betyg men frågan kvarstår ändå: Hur roligt är det då att lyssna?  

Så vad handlar boken om? Jo den handlar om Viktoria som först föds (vilket hon inte tycker om) och sedan får följa med sin mamma hem där hon kommer på olika sätt för att få uppmärksamhet och få gå på promenad. Under en av dessa promenader för hon reda på att prinsessan Viktoria är en båt (!) och under en annan ser hon dagiset med alla barnen. Där vill hon ju också gå! Men mamma förklarar att man måste stå i kö för att få en plats där vilket Viktoria tycker är konstigt för hon såg inga barn stå i kö utanför. Men tillslut får hon en plats och berättelsen handlar om hur det är på dagis och vad man lär sig där...  

Bilderna är roliga och berättar det som händer. Men kanske inte riktigt så färgrika som jag egentligen skulle vilja ha dem. Men de fungerar till boken.  

Betyg: Oj vad jag skrattade så måste absolut läsas!  

Skriven: 1987  

ISBN: 9177121007