Barbapapas nya hus och Barbapapas ark

Barbapapas nya hus och Barbapapas ark av Annette Tison och Talus Taylor

Barbapapas nya hus och Barbapapas ark av Annette Tison och Talus Taylor

Barbapapas nya hus och Barbapapas ark är en samlingsvolym med ytterligare två böcker om Barbapapa, Barbamama och alla deras Barbabarn.

I första boken, Barbapapas nya hus, får de inte längre plats i det hus som Barbapapa byggde i trädgården hos Pelles familj utan de måste hitta ett större hus. De letar men har ingen tur så de bestämmer sig för att bygga ett Barbapapa hus utanför staden. Där får varje barn ett eget rum som passar deras intressen. Men även nu måste de skydda huset från människorna som vill riva det. Hur ska det gå? 

I andra boken, Barbapapas ark, får vi följa med familjen på picknick med vännerna Pelle och Lisa. De njuter av naturen och åker på en liten båttur på floden. Det är då de upptäcker hur människorna har förorenat floden och hällt ut gift där som gör djuren sjuka. De tar genast hand om djuren och ser till att de mår bra igen. Men människorna bygger och bygger och snart finns det inte någon natur kvar för djuren att leva i. Vad ska Barbapapa familjen göra? 

Båda böckerna är bra och trevliga med färgglada bilder där man får se hur Barbapapa familjen förvandlar sig till olika former. Personligen tycker jag att Barbapapas ark är bäst då den tar upp ett problem som fortfarande är aktuellt. För tyvärr är det ju så att vi fortfarande släpper ut gift i naturen och förgiftar både växter och djur (och naturligtvis oss själva med i det långa loppet). Men vad är det då som gör att jag tycker att Barbapapas ark tar upp det här på ett bra sätt? Jo boken tar upp problemet och visar hur Barbapapa familjen försöker hjälpa djuren men också hur de ger upp och helt enkelt flyttar alla djur och sig själva till en annan planet och lämnar människorna själva. Då när djuren är borta och ingen natur finns kvar på jorden börjar människorna sakna djuren och växterna och kommer på att de var rätt bra att ha i alla fall. För att få tillbaka dem till jorden städar människorna upp sitt skräp och gift. När Barbapapa ser det åker de tillbaka till jorden och alla blir glada. Det jag vill säga med det är att det finns hopp. Om vi tänker på det vi gör, inte kastar skräp och gift där det inte ska vara och tar hand om alla på jorden, kommer Barbapappas ark komma tillbaka till jorden... 

Betyg: Trevlig och bra bok som fortfarande tar upp aktuella problem!  

Skriven:  1972 och 1974 

ISBN: 9100412430