Agatha Christie

Agatha Christie, född 1890, var en deckarförfattare från Storbritannien och är känd som "kriminalromanernas drottning". Den titeln har hon gjort sig välförtjänt av eftersom hon genom åren har skrivit ett 80-tal deckarböcker. Bortsätt från William Shakespeare är hon en av de mest sålda författarna i världen och just boken And then there was none har sålt i 100 miljoner exemplar vilket gör den till en av de mest sålda böckerna i världen oberoende på kategori.  

Agathas mest kända figurer är Hercule Poirot och Miss Marple som har varsin deckarserie med böcker. Men det är inte bara böcker hon skrivit utan också teaterpjäser, däribland pjäsen Råttfällan. Råttfällan är den teaterpjäs i världen som har rekordet i att ha spelats längst. Den sattes för första gången upp 1952 och spelas fortfarande 60 år senare. 

Agatha skrev också böcker under pseudonymen Mary Westmacott.