Bridget Jones dagbok är utläst

Ja så har man läst den här boken igen och även om det inte är ett litterärt mästerverk (vilket jag tror vi alla kan enas om) så är det en rolig bok för stunden. Lättläst som den är tar den en framåt i handlingen med storm steg. Saker händer ständigt i denna Bridgets liv och man behöver inte vänta på förvecklingar och roliga situationer. Hellen Fielding skriver både lättsamt och humoristiskt och det är mer än en gång som jag drar på munnen och ler eller rent och skrattar till. 

Något jag inte riktigt förstår dock är kapitel uppdelningen. Är varje månad ett kapitel eller är varje dag ett? Varje månad är kanske ett kapitel medan dagarna är delkapitel i det stora. Vem vet men i och med att dagarna är som små kapitel blir det lättläst och det känns som att man flyger fram. Sedan blir det ju enkelt att avsluta och hitta tillbaka till rätt ställe i och med att det finns enkla tydliga stopp i texten. Perfekt när ens hjärna är trött och orkeslös! 

Bridget Jones dagbok handlar egentligen om en något hälsofixerad 30-årig kvinna i London som försöker hitta sina ideal. Hälsofixeringen sträcker sig i och för sig inte längre än till ord och tankar för Bridget gör egentligen inte speciellt mycket för att bli hälsosammare. Hon räknar kg och cigaretter och så alkohol konsumtion naturligtvis. Men inget av det går speciellt bra. En stor del av hälsofixeringen handlar om vikt och det är ju ett vanligt problem bland oss kvinnor. I Bridgets fall kan man inte direkt säga att hon verkar överviktig på något sätt. Men hon kontrollerar vikten varje dag och är inte nöjd med sina 60 kg. Vilket jag tyvärr tror speglar många kvinnor i dagens samhälle. Men allt är skrivet på ett humoristiskt sätt och med glimten i ögat vilket ger en trevlig lässtund. 

 

Betyg: En bok som ger skratt för stunden och kan läsas utan att man behöver tänka speciellt mycket för att hänga med.