När lilla Josabet gick vilse på julafton

När lilla Josabet gick vilse på julafton av Lena Klefelt

När lilla Josabet gick vilse på julafton av Lena Klefelt

Berättelsen När lilla Josabet gick vilse på julafton handlar om lilla Josabet som inte riktigt tycker att det känns som julafton eftersom hon måste stressa till mormor själv. Inte hittar hon riktigt heller utan hamnar på vinden där två tjuvar är. När hon lyckats ta sig ut ur vinden är hon på ett äldreboende. Kommer hon hitta till mormor och få någon julkänsla innan julafton är slut? 

Det här är en lite mörk spännande berättelse. Josabet kommer ju bort och känner ingen julkänsla trotts att det redan är julafton. Det är väldigt många saker som händer som inte har med julen att göra men som på finurliga sätt får en julig innebörd och lösning. Just det är lite roligt med den här boken. 

För mig är det här en lite annorlunda julbok. Den berättar inte om tomten eller om hur någon väntar på jultomten eller så. Nej den här boken skulle egentligen fungera lika bra (med mindre förändringar naturligtvis) utan julafton som tema. För julafton är bara en liten bidel av själva berättelsen som ju handlar om att Josabet gick vilse på väg till sin mormor. 

Illustrationerna i När lilla Josabet gick vilse på julafton är lite mörka och dystra. Det passar ju i och för sig eftersom Josabet inte riktigt tycker att det är någon julkänsla någonstans. En del av illustrationerna är detaljrika i bakgrunden medan andra inte har någon bakgrund alls. Det är ju tråkigare när det inte är någon bakgrund men samtidigt framhäver det uttrycken hos människorna mer. 

Betyg: Spännande julbok där julmyset kommer allra allra sist! 

Skriven: 1995 

ISBN: 9187804735