Julkarpen

Julkarpen av Marit Törnqvist   Illustratör Rita Törnqvist

Julkarpen av Marit Törnqvist 

Illustratör Rita Törnqvist

Julkarpen är en berättelse om Tomas och hans farfar som bor i Prag. Tomas ska fira jul hos farfar och dan innan julafton ger de sig iväg för att köpa en julgran och en julkarp, som man äter istället för skinka till jul. Tomas väljer ut en stor och fin julkarp och beger sig hemåt med den. Det är många djur på vägen som gärna skulle vilja äta upp julkarpen men Tomas kommer hem. Farfar har redan hällt upp vatten i badkaret och nu simmar julkarpen Peppo runt där. Men kommer Peppo överleva julen?

Spännande bok där vi får möta ett annat lands jultraditioner vilket är roligt! För i Tjeckien är karpen huvudrätten på julbordet och inte skinkan som här. Berättelsen Julkarpen är också en gemytlig berättelse där vi får följa med i julförberedelserna både dagen innan och på julafton. Det bakas bröd och görs fint med ljusbåtar med hjälp av valnötsskal som får flyta i badkaret ovanför karpen. Undrar hur man kan göra det på riktigt för det låter väldigt snyggt! 

Eftersom denna bilderbok har ganska mycket text är den inte något för de yngre åldrarna som kan sitta still och lyssna under lite längre stunder. 

Illustrationerna i Julkarpen är riktigt detaljrika och fina där man ser stadens hus och människorna i den. Man kan titta på bilderna och upptäcka olika saker hela tiden vilket jag tycker om. En lite lustig detalj i bilderna är att man verkar förvara granen utomhus hängande under ett fönster eller på balkongräcket. Är det en Tjeckisk tradition? Gör man så där? Är lite nyfiken på det så om någon vet får ni väldigt gärna berätta!

Betyg: Trevlig julbok med internationell jultradition.

Skriven: 1989

ISBN: 9129590957