Trollkarlarna från Wittenberg

Trollkarlarna från Wittenberg av Martin WidmarkIllustrationer av Christina Alvner 

Trollkarlarna från Wittenberg av Martin Widmark

Illustrationer av Christina Alvner 

Trollkarlarna från Wittenberg är en av böckerna som handlar om Nelly Rapp, monsteragenten. Denna gång håller Nelly och hennes familj på att förbereda sig för halloween. De pysslar och gör fint men helt plötsligt knackar det på dörren och där ute står två dammsugarförsäljare. Dammsugarförsäljarna vill demonstrera sin fina dammsugare och sveper genom rummen. Inte blir det speciellt mycket renare efter att de går ut men stämningen som var så mysig är borta och istället är alla stressade. Vad är det som har hänt? 

I boken Trollkarlarna från Wittenberg får Nelly i uppdrag av sin gamla lärare Lena-Sleva från Monster-akademien att ta reda på varför alla blir så stressade och sjuka efter att det har varit stjärnfall över ett område. Vad är det egentligen för mystiska saker som händer då? Nellys uppdrag är både komplicerat och läskigt. För vilka var de där dammsugarförsäljarna i toppiga hattar egentligen? 

Jag tycker boken har en rolig vinkel i och med det mystiska och övernaturliga är uppdelade mellan goda och onda och utspelar sig i den vanliga världen. Tanken på att det går runt monsteragenter ute på stan är en rolig och spännande tanke och man undrar hur många det finns. Kan förresten jag själv bli en? 

I början tror jag att hunden London kommer ha en mer framträdande roll än vad han har. Visst han är med men mest som ett bihang och inget som för historien framåt. Han skulle kunna tas bort och historien skulle inte få ett annat resultat. Nu har ju inte läst de andra böckerna i serien och vet därmed inte om han annars har en mer framträdande roll i händelsernas utveckling. Men en tanke slår mig att det hade varit en trevlig del av berättelsen om London hade en lite större roll än vad han har nu. 

När jag läser Trollkarlar från Wittenberg känner jag att jag vill läsa första boken som ska handla just om Monster-akademien för att få reda på hur allt började. Men man behöver inte läsa böckerna i ordning för att hänga med och förstå utan det är mer en tanke på en bok jag ska läsa framöver, när jag får tag på den. 

Trollkarlarna från Wittenberg är en lättläst kapitelbok med bilder på nästan varje sida. Det gör den till en bra första kapitelbok att läsa. Att den också är spännande är ju ett plus. 

Illustrationerna är bra och bäst på bilderna är hunden London. Hans lite buttra ansiktsuttryck och trötta kroppsspråk gör bilderna. 

Betyg: Spänning som ger mersmak. 

Skriven: 2005 

ISBN: 9163841304