Bojan och tunnelbanan

Bojan och tunnelbanan av Johan Anderblad och Filippa Widlund handlar om Bojan och Bojans mamma som berättar om hur det var när hon arbetade med att köra tunnelbanetåg och fick möjlighet att vara med när de byggde tunnlar till tunnelbanan.

Bojanböckerna följer ett tydligt och utarbetat mönster för sin berättelse. Det gör att vi redan känner igen utformningen av boken. Bojans mamma börjar berätta om något av alla hennes arbeten med fordon när Bojan ska gå och lägga sig. Denna gång berättar hon att hon kört tunnelbanetåg när Bojan leker med sitt tåg och skapar tunnlar i täcket. Medan Bojan försöker skapa fler tunnlar berättar hon om hur det går till att spränga/borra ut en tunnel. Innan berättelsen är slut får vi också veta hur Bojans mamma räddade ett djur.

Böckerna om Bojan och hans mamma, som verkligen verkar ha kört alla fordon (hon måste ha många körkort), är trevliga och informativa och ett måste för alla fordonsälskare där ute. Här får man verkligen veta mycket! Den här boken måste jag säga är ett strå vassare än tidigare böcker. Kan inte riktigt säga vad det är som gör det men det känns som att texten sitter bättre och illustrationerna är så fina. Lilla bokslukaren tycker att det är så spännande med de olika maskinerna som skapar tunneln och det absolut bästa i boken tycker han är bilden på slutet som visar hur tunneln blir till . Där ser man alla arbetsmoment och maskiner som används.. Den kan vi titta länge på!

Skillnaden från tidigare böcker är att det denna gång handlar om en byggnation/skapande av en tunnel än ett specifikt maskin. Det är inte själva tunnelbanetåget som är huvudpersonen utan tunneln och hur den skapats.. Roligt tycker vi och vill ge denna 5 (av 5) tunnelbanetåg!