Jefferson

86D282BC-008C-4B7F-97C1-BA7CB9AD7101.JPG

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat handlar om igelkotten Jefferson som när han går för att klippa sig hittar sin frisör mördad och blir oskyldigt anklagad för mordet. Med sin bästa vän grisen Gilbert får han hjälp att fly och tillsammans försöker de hitta den riktiga mördaren men med polishundarna hack i häl och spåren som leder in till människornas land är frågan om de kommer lyckas…

Det här är deckare i djurens värld, en där djuren kan prata och har bibliotek och mobiltelefoner mm, som i sitt letande för att finna vem som mördade Jeffersons frisör kommer in i människornas värld och där får se en del av den djurhållning som finns här och hur djuren blir behandlade, dessa djur kan inte prata. Så samtidigt som berättelsen är smårolig, speciellt då i början när utredningen tar sin början, så får den ett samhällskritiskt innehåll som lyfter upp hur djurhållningen ser ut och hanteras för att kunna producera stora mängder kött. Det blir en kontrast mellan de smarta djuren i boken som kommer till människornas värld och chockas över det de får se.

Karaktärerna i boken är fint beskrivna och man känner verkligen med den goda igelkotten Jefferson som vill klara upp mordet och rentvå sig själv. Han och Gilbert har en fin vänskap som för hela boken framåt och visar på gemenskap och styrka. Humorn i boken gör att den inte blir alltför mörk och hård i sin samhällsskildring. För vem kan inte le åt hela turistresan till människornas land? Det är både roligt och underhållande!

De svartvita bilderna är både fina och stämningsfulla och kompletterar texten fint!

Men med det sagt är jag inte riktigt säker på denna bok för samtidigt som jag tycker den är bra och fint skriven, den får en att vilja läsa vidare och tänka, så är mörkret i den större än vad jag tänker är för en 9 åring (här blir det ett ansvar för den som sätter boken i händerna på barnet att veta att boken kommer passa för det är mycket som behöver förklaras och diskuteras så högläsning är nog att föredra). Och det är här mitt betyg blir lite delat för som vuxenbok, för ja jag tycker att den är väl värd att läsa för vuxna med, ger jag den glatt 4 (av 5) men som barn/ung ungdomsbok ger jag den 3 (av 5) av det enkla skälet att jag inte är säker på att den generellt helt är en bok för åldern 9/10 år att få den satt i händerna.

Men väl läsvärd för alla som är i tonåren och uppåt!

  • Namn: Jefferson

  • Författare: Jefferson av Jean-Claude Mourlevat

  • Ålder: 9-12 år (enligt förlaget)

  • Antal sidor: 256

  • Förlag: Lilla Piratförlaget