Juni, juli, halva augusti

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc handlar om 42-åriga Hanna som tvingas upp till Storsjöhöjden i Jämtland för att hjälpa sin mormor som har brutit foten och har den gipsad över sommaren. Det är här hon firade sina sommarlov under hela sin uppväxt men de senaste 25 åren har hon hållit sig borta. Men nu måste hon tillbaka och träffa Mattias som hon blev förälskad i när hon var 17 år och egentligen aldrig glömt. Men hur ser livet ut för honom nu? Och för henne?

419E61F2-0CFC-4731-B832-DC0855C34FCD.JPG

Det här är en feelgood roman med smäktande vyer över de jämtländska ängarna med ljuset som aldrig vill ta slut och lantliga miljöer innehållande både getter, kor och nyfikna grannar. Men förutom förvecklingar från både förr och nu har denna bok ett mörkare inslag som Hanna måste ta ställning till innan hon kan hitta tillbaka till det som varit men också få ro själv.

Detta är en trevlig sommar roman (den utspelar sig ju verkligen under sommarlovet) och passar verkligen att läsa så här års. Den målar upp ett härligt svenskt sommarlandskap med ängar och djur och natur men även kallt vatten och myggor. Den delen är så fint beskriven. Likaså tycker jag om beskrivningen av relationerna mellan de olika personerna i boken. De känns både äkta och fina.

Som alltid får man ju en person som man tycker lite bättre om och för mig är det Mattias dotter Felicia. Så härlig person och en ljusglimt i allt.

Däremot tycker jag att början var lite för långsam eftersom slutet blev så hastigt. Jag förstår att man inte ville korta ner början för den sätter ju upp scenen som man säger så. Men då kanske man skulle ha ökat slutet lite med något/några kapitel till för att knyta ihop säcken lite bättre.

Jag ger denna bok 4 (av 5) för sin mysiga sommarkänsla som den efterlämnar.

Boken är utgiven av Printz Publishing.