Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap utläst

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer

Efter att ha läst boken Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap får jag säga att den är både upplyftande och ledsam på samma gång. Det är en riktig liten "feel good" roman men den berättar också om nazisternas ockupation på ön och hur invånarna både försökte överleva och motarbeta dem under kriget. Både roliga och hemska berättelser berättas genom breven i boken. För det är just brev som skrivs och hela boken är uppfylld av. Det är ett intressant grepp att föra historien framåt bara med hjälp av breven. Annars när man träffar på brev i böcker är de en del av själva berättelsen men här är det breven som både skapar och för berättelsen framåt. Jag var faktiskt lite skeptisk till det när jag började läsa men det är gjort på ett sådant bra sätt att jag är osäker på om det hade blivit bättre med en vanlig romanberättarstil. 

I denna bok finns allt (nästan i alla fall). Här finns kärlek, krig, överlevnad och framför allt vänskap. Allt börjar med att Dawsey Adams skriver ett brev till Juliet Ashton eftersom han har fått tag på en bok som en gång tillhört henne och nu gärna vill veta och läsa mer om och av författaren. Böcker är det nämligen lite ont om på ön Guernsey efter den nazistiska ockupationen. Dawsey och Juliet börjar brevväxla och tillslut så brevväxlar Juliet med alla i litteratur- och potatisskalspajsällskapet på Guernsey. Hon får reda på det som hände på ön och varför ett litteratursällskap bildades mitt under kriget men också om livet nu på ön då allt sakta går mot det normala igen. Eller så gott det går i alla fall. När Juliet bestämmer sig för att åka och hälsa på sina nya vänner börjar en helt ny del i berättelsen och kanske även i hennes eget liv... 

Känslan som lämnar mig när jag läst ut den sista sidan i boken är att jag skulle vilja läsa mer av denna författarinna så det är trist att veta att detta är den enda boken som finns och någonsin kommer finnas av henne. Jag tycker om boken och hade gärna läst en fortsättning på denna eller något helt nytt. Men får vara glad för att jag har fått möjligheten att läsa denna roliga och trevliga bok om stundtals mörka ämnen i historien. 

Betyg: Trevlig skriven "feel good" roman som är en läsarupplevelse.