Bär att sylta, safta och göra marmelad av

Så här i sommartider börjar ju all trädgårdens frukter och bär mogna och det är dags att ge sig ut och skörda och skapa. Jag är uppvuxen med att sylta och safta men det är först för några år sedan som jag gjorde marmelad för första gången. Nu är det något vi gör årligen av diverse bär vi plockar i trädgården eller i skogen. Därför är den här boken en riktig guldgruva. Här finns många härliga recept att inspireras av, även om jag egentligen bara gjort en av alla marmeladrecept i den.  

Igår var det dags att öppna boken igen för att kika på receptet för rabarbermarmelad. Det är så otroligt gott på morgon mackan så nu när det är slutet på rabarbern passade jag på att göra lite marmelad. Det bästa med receptet, förutom att det är gott, är att det är enkelt att göra! 

Boken Frukter och bär är uppdelad i olika avsnitt som citrus, trädgårdsbär, vilda bär och fikon och torkad frukt. Under varje avsnitt behandlas olika bär och frukter (även om rabarber inte är något av det så har den ändå fått några sidor vilket ju var snällt). Safter, sylter, marmelader varvas med bakverk och chutneys. Ja det finns nog något för alla faktiskt. Det som jag tycker är så härligt med boken är att den har samlat flera olika recept med den gemensamma nämnaren syltning och bakning. Den känns som att någon har skrivit ner sin familjs bär recept och satt ihop det till en bok. Bilderna i boken är ju också väldigt familjära i sitt bildspråk vilket självklart förhöjer den känslan. 

Nu ser jag fram emot en stor bärsäsong för här ska syltas och marmeladas... 

Betyg: Bra och härlig bok om att ta tillvara livets goda...  

Skriven: 2008 

ISBN: 9789127026551