Eldens gåta slutläst

Eldens gåta av Henning Mankell

Eldens gåta av Henning Mankell

Eldens gåta beskriver Sofias liv efter att hon kom tillbaka till byn och fick symaskinen. Symaskinen ger extra pengar till familjen och eftersom Sofia inte kan arbeta ute på fälten kan hon ändå hjälpa till med pengar. Men en dag är Rosa så svag att hon tappar hackan ute åkern vid huset och orkar inte göra något. Hon som alltid brukar skratta och dansa orkar nu inte göra någonting. När hon tillslut kommer iväg till läkarstationen får de veta på det otänkbara. Rosa har fått aids... 

Precis som i första boken får vi vara med om och följa en svår händelse i någons liv. Även om berättelsen om minan och benen alltid är närvarande, det är ju ändå en del av Sofias liv och vem hon är idag, så är det Rosas problem och Sofias oro och sätt att hantera det som beskrivs i denna bok. Den ger en inblick i den desperation som familjen känner över detta ledsamma besked som slår tillvaron i spillror. För de tittar inte bara på modern läkekonst utan försöker också gå till en trollkarl som säger sig kunna bota aids. Sofia tror inte riktigt på detta och tycker innerst inne att det är onödigt att lägga pengar på det. Men eftersom Rosa och mamman tror att detta kan vara ett sätt att få Rosa frisk vill Sofia inte stoppa det. Tänk om det ändå skulle hjälpa? För mig säger denna episod i boken mycket om både Sofia och hennes familj. Sofia är den enda som har fått gå i skola och kanske är det just därför hon ställer sig frågande till trollkarlen och vad han kan göra. För på ett sätt sätts ny kunskap mot gammal kunskap i just denna del i boken. Ett ifrågasättande om det gamla alltid är bättre än det nya, även om den nya medicinen och läkarkonsten inte kan rädda Rosa. 

Men boken tar inte bara upp denna tragedi utan ger oss också en ljusglimt i Sofias liv. Han träffar nämligen på kärleken och den kommer i en kaneldoftande blå månpojke. Även om han bara är i berättelsen några gånger så lyfter tanken på honom upp Sofia och kanske är det han som gör att hon orkar gå vidare med sitt liv och tro och hoppas att Rosa ska bli bättre. I en sådan tragisk berättelse, som aids faktiskt är, är det skönt att det finns något som lyser upp den med ett svagt men envist ljus. 

Trots att båda böckerna om Sofia är tragiska på sitt sätt så måste jag läsa nästa, och sista, del om Sofia. För hur kommer hennes liv vara som vuxen och kommer det gå bra för henne? Dessa frågor virvlar runt i huvudet på mig och vill ha ett svar. 

Betyg: Bra berättad historia om livet på landsbygden i Afrika.