Tomten är vaken

Tomten är vaken av Astrid Lindgren Illustrationer av Kitty Crowther

Tomten är vaken av Astrid Lindgren 

Illustrationer av Kitty Crowther

Tomten är vaken är en julbok skriven av Astrid Lindgren med inspiration av Viktor Rydbergs bok Tomten. Den här boken har en lite speciell historia bakom sig som jag tänkte börja med att ta upp. Den är nämligen skrivan av Astrid Lindgren för den internationella marknaden som tyckte om Harald Wibergs illustrationer till Viktor Rydbergs Tomten men som inte ville ha Rydbergs text till illustrationerna. Därför har denna bok aldrig publicerats tidigare i Sverige och har hos oss varit bortglömd. Utomlands, som Tyskland och USA, så har den sedan 1960- talet tryckts flera gånger till jul och är en uppskattad julbok. Så varför kom den tillbaka till Sverige nu 50 år senare? Jo därför att det tyska förlaget hittade Astrids orginalberättelse på svenska och skickade tillbaka den till Sverige för publicering. Och så fick vi en till Astrid Lindgren bok att läsa och älska... 

Tomten är vaken är med andra ord inspirerad av Viktor Rydbergs Tomten (som jag faktiskt precis upptäckta att jag har just den boken som Harald Wiberg illustrerade och som var upptakten till att Astrid skrev Tomten är vaken). Men nog om det nu koncentrerar vi oss på denna bok. Den är skriven med barnen i fokus och vi får följa tomten på hans promenad genom gården för att kontrollera att allt ser ut som det ska och att alla mår bra, både djur och människor. Små spår i den gnistrande snön är det enda som visar för människorna att Tomten har varit runt bland husen under natten medan de sov. 

Berättelsen har svensk folktro i sig eftersom hustomtar fanns överallt förr i tiden och det kanske de gör nu också fast ingen vet om det. Jag vill gärna tro det i alla fall. Livet blir lite roligare då. Men i och med att det inte bara är en berättelse om tomten utan också hur tomten lever sitt liv på gården så blir det också en insyn i svensk folktro och berättar något mer än bara en fin berättelse om en tomte och tomtens vänner djuren. Fint tycker jag! 

Något jag gärna hade sett skulle vara att den var skriven på vers/rim för jag märker, när jag läser boken, att jag gärna vill falla in i att läsa den i vers. Vilket fungerar ibland men som oftast faller platt. Tror att boken hade lyfts ytterligare om den varit skriven på vers så ett naturligt flyt och rytm i texten fanns. Inte för att berättelsen i sig står och faller med det men läsupplevelsen hade blivit en helt annan. 

Illustrationerna är vänliga och visar en tomte som är snäll när han smyger runt i gården och klappar om alla djuren. Jag tycker nog allra bäst om illustrationen som visar hur tomten ligger i sin säng och läser innan han ska somna. Det ser så mysigt och härligt ut... 

Betyg: Fin julbok till samlingen men som hade vunnit på att vara skriven med mer rytm. 

Skriven: 1960 

ISBN: 9789129680935