Paddington får en julklapp

Paddington får en julklapp av Michael BondIllustrerad av R.W. Alley

Paddington får en julklapp av Michael Bond

Illustrerad av R.W. Alley

Paddington får en julklapp är en trevlig bilderbok att läsa inför jul om den lilla björnen från det mörkaste Peru. Lite aktuell är ju björnen också i och med den nya biofilmen om Paddington som just nu går på SF och handlar om när Paddington kom till London och England. Den här boken är senare då Paddington redan bor hos familjen Brown och ska fira jul. 

Paddington har läst i tidningen att man på varuhuset Barkridges kan få träffa tomten och åka släde genom Vinterlandet där man får besöka tomtensverkstad och dit vill han åka tillsammans med familjen Brown. Han är nämligen nyfiken på att se om tomten gör sin egen marmelad (och alla Paddington kunniga vet hur intresserad Paddington är av just marmelad). Paddington har sparat sin veckopeng under flera veckor för att ha råd med denna utflykt så förväntningarna är höga. Men det blir inte riktigt som Paddington tänkt sig... 

Vem kan inte bli charmad av denna lilla björn som ser så fantastiskt söt ut i sin röda hatt och blåa kappa? Han är en utomordentligt fin björn som ger sig ut på äventyr för att upptäcka världen och kanske få lite marmelad också. För mig var det här en ny Paddingtonbok så det var roligt att få uppleva Paddingtons julutflykt som nog var tänkt att skapa julkänsla i familjen Brown men som inte riktigt levde upp till det. Jag tycker att den är riktigt trevlig och underhållande julberättelse om hur ett varuhus hanterar julen (omdömet här kan vara lite påverkat av den bedårande lilla björnen Paddington som vi ser på illustrationerna) och sina besöker både stora och små som barn och björnar. Problemen börjar när Paddington inte får träffa tomten eftersom han inte är en pojke eller flicka utan just en björn men trotts detta bestämmer han sig för att hjälpa till och det går ju sisådär kan man säga. I vilket fall som helst får man följa hans resa och precis som titeln ju säger så får han ju en julklapp på slutet. Frågan är ju bara vad som är i den. 

Illustrationerna i denna bok är innehållsrika och fina som förmedlar juläventyret på varuhuset på ett bra sätt. Jag tycker framför allt om de illustrationer som får ta upp en hel sida för det är där det händer mer saker runt omkring vilket ju är det jag gillar. Sedan är Paddingtons miner och känslor också väldigt att roliga att följa från bild till bild.  

Tyvärr verkar det vara så att denna bok är slut på förlaget så vill man inhandla den så får man gissningsvis leta på andra hands marknaden. 

Betyg: Trevlig julbok om den fina kloka björnen Paddington som lätt blir en favorit. 

Skriven: 1997

ISBN: 9789132157363