Kung Liljekonvalj av dungen slutläst

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang 

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang 

Kung liljekonvalj av dungen är nu utläst och redo för en recension och tillskillnad från annars så kommer det också vara lite jämförelser med filmen som gick igår på TV4. Spännande spännande! Som vanligt måste jag erkänna att jag tycker om Maria Langs lite myspusseldeckare som påminner ganska mycket om myspusseldeckardrottningen Agatha Christies böcker. Så jag slukade naturligtvis även denna bok med hull och hår, även om jag var besviken över att min favorit karaktär Puck inte är med i boken alls mer än att hon nämns i början. Men på ett sätt var det trevligt att få en bredare bild av Christer Wijk som man annars inte får eftersom det i vanliga fall är Puck som är huvudpersonen i böckerna. Här fick man istället följa Christers arbete och tankar vilket man i andra böcker inte får ta del av och en mer utförlig karaktär av Christer tas fram. Roligt tycker jag även om jag saknar min favorit Puck! 

Som vanligt framträder ett samhälle med människor som är knutna på olika sätt till varandra fram i Maria Langs bok precis som vanligt. Vi får en känsla för hur alla är och hur de beter sig. Vilka personer vi har att göra med, eller Christer har att göra med. Att få tillräckligt mycket utan långa beskrivningar som bara gör att jag vill sova är en konst och det är en konst som jag tycker Maria Lang gör bra här. 

Boken handlar om en bruds spårlösa försvinnande dagen före sitt bröllop i Skoga där Christer är uppvuxen. Christer är hemma för att gå på detta bröllop med sin mamma som är gudmor till Anneli, den blivande bruden. Men när bruden är försvunnen ställs allt på ända. Vart kan hon ha tagit vägen för hon kan ju inte ha gått upp i rök i blomsterhandeln. Eller? Christer börjar så smått undersöka vad som har hänt henne och hamnar mitt i en mordutredning. Men när alla tycks ljuga och undanhålla information vem kan han då lita på talar sanning? Frågorna rullas upp en efter en och ingen får ett ordentligt svar. Och hur passar liljekonvaljerna in i allt ihop? Är de en ledtråd eller en bagatell?

Som ni förstår finns det mycket att bita i här och jag börjar direkt med att säga att nej jag lyckades inte klura ut vem det var som var mördaren innan allt började avslöjas. Kanske blir jag aldrig en bra deckare eftersom jag blir så uppslukad och inte själv sitter och funderar vad jag fått reda på utan skyndar vidare i boken hungrig på sanningen. I vilket fall som helst så var den spännande och jag såg fram emot att se filmen efter, vilket blev lite av en besvikelse om jag ska vara helt ärlig för den följde inte boken speciellt bra...

Så som ni förstår tyckte jag om boken men var inte överförtjust i filmen. Varför kan man då fråga sig. Jo därför att de ändrat lite väl mycket helt enkelt. Att saker måste ändras för att få plats inom den tid de har till förfogande förstår jag också. Men det finns vissa saker jag tycker var helt fel och där man faktiskt kunde ha följt boken bättre. Låt mig ta några exempel: 

  1. Hur Skoga ser ut och hur vissa bor. Som Fanny, blomsterhandelns ägarinna, och Lars-Ove, vän till bruden, som bor i kolonistugeområdet bor nu mitt i stan. Varför denna ändring? Att de bor i kolonistugeområdet är en del av upplösningen... 
  2. Att Sebastian Pretén är ungkarl i boken och rädd för sina systrar inte att han är gift. Gav det verkligen filmen någonting? 
  3. Början på filmen är inte alls som början i boken. Om jag måste välja är detta det som gör mig mest upprörd. I filmen verkar ingen veta att hon är borta förrän hon inte kommer till kyrkan medan i boken är alla oroliga och upprörda redan dan innan då hon försvann och bröllopet ställs in under bröllopsdagen. Nu verkar det bara konstigt att ingen "visste" om att hon var borta och blev orolig och eftersom alla intygar att det inte alls var likt henne borde de varit oroligare tidigare. 
  4. Att Puck och Eje är med i filmen fast de inte är det i boken. Kan förstå varför eftersom det ju är Puck filmerna handlar om, och morden hon är med om, men samtidigt blir det konstigt. Om de inte var med hade kanske tid funnits för att följa boken bättre? 

Ja det var mina synpunkter på filmen som jag såg direkt efter att jag läst boken. Vill bara säga att jag tyckte filmen var trevlig men nu utgick jag från boken och inte något annat. 

Boken är läsvärd och trevlig. En riktig mysdeckare som kan vara en bra bokstart i ens början av att läsa deckare. Visst är mord mord men det är också skillnad på hur morden beskrivs och det är detta som gör dessa böcker till mysdeckare för mig. 

Betyg: Bra mysdeckare i svensk miljö som ger mersmak...