Gropens hemlighet

Gropens hemlighet av Helena Bross Illustratör Sonja Härdin 

Gropens hemlighet av Helena Bross 

Illustratör Sonja Härdin 

I Gropens hemlighet möter vi kusinerna Simon och Moa för första gången. Båda ska vara hos Simons mormor, som är Moas bonus farmor, under sommaren. Simon tycker inte att det ska bli så kul att dela mormor. Men det visar sig att Simon och Moa har roligt ihop och när något mystiskt händer i gropen på granngården ger de sig ut för att se vad som händer. Kommer de lösa gropens hemlighet i tid? 

Gropens hemlighet är inte bara en lättläst deckare utan också en bok som ger information om gamla skatter och vad som gäller när man hittar en vikingaskatt i jorden. Men framför allt är det ett mysterium som ska lösas. Det är ju något mystiskt med de båda männen som gräver gropen hos grannarna. De hittar något i jorden som de lägger ner i en plastpåse som de gömmer i grävskopans förarhytt. Vad är det de har hittat och inte vill visa för någon? Det är den stora frågan som Simon och Moa försöker lösa. 

Jag tycker att Gropens hemlighet är en trevlig och spännande bok om de båda låtsaskusinerna Simon och Moa. Den är lättläst samtidigt som den lär ut hur det fungerar med gamla skatter som man hittar. Just kombinationen av spänning med information tyckte jag var riktigt bra. Den gav boken något extra. Men informationen är invävd i berättelsen så den märks inte utan är bara något som är där. 

Illustrationerna är detaljrika, för en kapitelbok och även för en hel del bilderböcker, och tar inte för stor plats. Detta är en kapitelbok så det är bra att det inte är bilder på varje sida. Utan det är lagom med en liten bild här och en lite större bild där och ibland ingen bild alls. Det gör att bilderna lättar upp texten och gör den ännu lättare att läsa utan att ta över vilket är bra. 

Betyg: En bra första deckare i kapitelboks format! 

Skriven: 2002 

ISBN: 9789162251611