Kurre Igelkott

Kurre Igelkott av Karin Larsson  Illustratör: Kristina Tornquist

Kurre Igelkott av Karin Larsson

Illustratör: Kristina Tornquist

Kurre Igelkott handlar just om igelkotten Kurre som lever vid ett hus och får mjölk av de som bor i huset. Men en dag körs han bort från gården... 

Kurre Igelkott är en lättläst bok som är bra om du precis börjat läsa själv. I den kan man lära sig lite mer om igelkottar. Men en av sakerna som tas upp är helt felaktig och det är att man ska ge igelkottar mjölk. Det mår igelkottar inte alls bra av men när boken skrevs så trodde man att igelkottar drack mjölk. Nu vet man att det inte är så bra utan att man istället ska ställa fram en skål med vanligt vatten. Men nog om det. 

Boken är som sagt lättläst och man får lära sig saker om igelkotten, som hur den ser ut och vad den äter. I sig är kanske inte texten den mest storslagna men det är en trevlig berättelse där människorna i den får lära sig lite om igelkottar och vilken nytta de gör. För när jordgubbarna äts upp går Kurre skulden och pappan förflyttar honom en bra bit bort. Men under dagarna som följer kommer det fram att det vars sniglar som ätit av jordgubbarna och att Kurre har varit och jagat sniglarna i jordgubbslandet.  Nu får människorna göra det själva. Till slut dyker Kurre upp igen och letar sig fram till sitt bo bakom vedskjulet. 

Bilderna är trevliga och mina favoriter är de i färg. Där händer det mer och bakgrunden kommer fram och ger en större bild av var vi är och hur det ser ut.  

Skriven: 1945