Biblioteksmysteriet är slutläst

Lasse och Maja har en detektivbyrå i staden Valleby och de brukar hjälpa polismästaren med olika mysterier. De brukar klara av dem och denna gång måste de lösa vart en biblioteksbok försvinner. Den dyra boken har försvunnit från forskar salen utan att larmet har gått. Men ingen vet hur eller vem som är den skyldiga. Därför spanar Lasse och Maja på biblioteket och då händer det igen... 

Ja så börjar denna deckare som är en riktig pusseldeckare för barn. För lösningen finns egentligen hela tiden mitt framför näsan på läsaren men frågan är om man ändå löser det hela innan Lasse och Maja gör det. Vilket inte är säkert. Men funderar man och klurar kanske man hinner först.  

För mig personligen är polismästaren lite väl dum. Han beskrivs precis som Kling och Klang i Pippi men i den roll han har tycker jag inte riktigt det passar. Han kunde gått ha varit lite smartare och/eller klurigare än vad han framstår. Samtidigt är det bra och roligt att han är så "hands on" och aktivt försöker pröva ut en lösning så det får han plus för.  

Bilderna som finns i boken passar en kapitelbok för barn. De lättar upp sidorna och gör boken lättläslig samtidigt som man har bilder att titta på under sin framfart i läsandets underbara värld. De svartvita bilderna passar till boken. Samtidigt lovar bilden på omslaget mer än vad bilderna i boken ger. Men jag gillar nu en gång för alla bilder där man kan hitta detaljer i bilden när man tittar på dem. Framsidan ger mig det men tyvärr fortsätter det inte på samma sätt i boken. 

Biblioteksmysteriet är en klurig historia som tilltalar. Den är en lättläst deckare som borde ge alla barn mersmak. Nästa gång kanske kommer på lösningen först innan Lasse och Maja gör det.  

Betyg: Bra första deckare när man börjar läsa kapitelböcker.