Alice i Underlandet är slutläst

Alice i Underlandet sägs tillhöra nonsens litteraturen vilket jag faktiskt måste hålla med om. Det är verkligen nonsens där fantasin har fått flöda fritt och obehindrat vandra fram och tillbaka och som sedan har vävts ihop till en sammanhängande, typ, berättelse. För visst hänger det ihop, även om det bara är genom att Alice vandrar genom detta konstiga land och träffar på en den ena än den andra som berättar något eller att Alice själv råkar ut för något konstigt. Så egentligen är det som att det är flera olika berättelser som berättas som en enda. Inget fel i det och jag tycker personligen om de olika delarna där min favorit nog ändå är "the mad tea-party". Vem kan inte tycka om dessa galna filurer som träffas för att dricka te tillsammans? Eller tänk om man kunde äta lite på ena sidan av en svamp och bli större och på den andra sidan för att bli mindre. Hur skulle livet vara då? 

Så vem är den röda tråden genom berättelsen med många berättelser? Ja det är något jag har funderat på. Det enkla svaret hade ju varit Alice som ju faktiskt är den man följer men ju mer jag tänker på det så borde det vara den vita kaninen. Det är ju honom hon följer ner i hålet där allt tar sin början och som hon sedan försöker följa och hitta genom berättelsen. Så på något sätt är det nog han som är den röda tråden som binder samman allt som händer på något sätt. 

Det är ju inte alla delar i Ailce's adventures in Wonderland som  är bra. Vissa delar förstår jag egentligen inte alls och blir svåra att läsa just därför att de inte har någon förklaring. Men det är väl det just det här med nonsen litteratur handlar om. Det har ingen förklaring eller sammanhang med det runt omkring utan poppar bara upp, fyller ut och är en del i det stora hela utan att egentligen vara det. Hur menar jag då? Jo visa delar av berättelsen hade inte behövt vara med för att föra själva huvudberättelsen framåt, Alice är i underlandet och letar efter kaninen med klockan, men som ändå är med därför att Alice träffar på någon som ska berätta en lång historia om sig själv eller någon annan som i slutändan inte ger något mer än just det faktum att Alice har blivit stoppad i sin framfart mot sitt slutliga mål. 

Betyg: Det är en klassiker som alla borde läsa och en ganska trevlig sådan också.