Stora Etikettboken

Jag tycker att detta är en fantastisk bok. Ingen bok man sträckläser, vilket man inte gör på 3 dagar, utan mer en bok som man tar fram och bläddrar lite i, ställer undan och tar fram igen senare.  

Det finns egentligen inget, som handlar om etikett, som man inte kan hitta svar på i denna bok. Allt tas upp. Hur man ska placera gäster runt middagsbordet till vad klädkoderna betyder. Alla olika delar av livet tas upp så man kan verkligen få svar på sina frågor. Och frågan är om det inte finns med i denna bok om det verkligen är värt att veta. Det tror inte jag i alla fall!  

Något som jag också uppskattar med boken är att den innehåller små förklaringar och historiska berättelser om varför man gjorde så då och varför det lever kvar idag, eller hur man var klädd för enligt de olika klädkoderna och hur man ska tyda dem idag. Det tas också upp hur det är i olika kulturer och religioner vilket är riktigt bra och kan ju minska kulturkrockarna. Dessutom tycker jag alltid att det är spännande och roliga att lära mig nya saker och hur man gör i andra länder så där läser jag lite extra noga.För det är ju en hel djungel där ute med hur man ska bete sig på rätt sätt och agera. Känner att jag inte ens har koll på hur det egentligen ska vara i Sverige och än mindre i Frankrike. Men denna bok tar i vilket fall som helst upp Sverige och de räcker gott och väl. 

Så vad tycker jag om boken. Jo det är både en rolig bok att bläddra i och läsa en sida här och en sida där men den är samtidigt ovärderlig när man ska på fest och undrar vad klädkoden egentligen betyder eller man ska ordna en fest själv. Då blir boken en uppslagsbok som man återkommer igen och igen och igen. Vet bara själv hur det var när jag och min make gifte oss. Då lusläste vi kapitlet om bröllop, bordsplacering och allt annat som kunde hjälpa oss att skapa den perfekta dagen för oss. 

Så med andra ord tycker jag det är en bra bok som har en given plats i bokhyllan.  

 

Betyg: Bra att ha bok. Varken mer eller mindre.