Om konsten att läsa och skriva slutläst

Det här är en lätt liten bok men tar ändå sin tid att läsa igenom. Det är ju samtidigt inte en skönlitterär bok vilket gör att jag läser den på ett annat sätt. Mer vetgirigt kanske man kan säga. Vill ju verkligen veta hur jag ska läsa en bok. Kanske kan man läsa sig något nytt. Och visst har jag gjort det. Vissa stycken har jag läst mer än en gång för ett citat jag tyckte om eller tyckte kunde vara bra att komma ihåg, vilket jag naturligtvis ändå inte gjorde... 

På ett sätt så är den riktigt spännande och en känsla jag får när jag läser den är att det kanske mer är en bok för författare. Varför säger jag så? Jo för samtidigt som den skriver lite om hur man läser (om än inte en handbok i ämnet vilket Olof Lagercrantz framhåller tydligt) eller kanske rättare sagt hur tänket är runt läsning är det ändå det som hänger kvar efteråt hur man kan skriva för att förhöja njutningen i läsningen. Som en så enkel sak att inte skriva sina läsare på näsan exakt vad man menar och hur något ser ut som att läsarna inte kan tänka själva. Något som är ganska viktigt att tänka på tycker jag. För finns det något tråkigare när man ska bli berättad för exakt hur allt är och ser ut? 

Boken är en trevlig lätt bok som beskriver det viktigaste inom skapandet av skriverier. Vad man ska tänka på för att skapa en härlig text att läsa som det finns flyt i. Allra mest tycker jag nog ändå om de som berättelserna och citaten som finns med i boken. De gör den så mycket mer värd att läsa och höjer upp den. Som det han skriver om en vän som inte läst ett enda påhittat verk under 40 år. 

Olof Lagercrantz tar också bland annat upp det den amerikanske diktaren Henry James kallar puddingläsande, att läsare läser en bok som de äter en pudding och när de slukat den så är det slut klart finito och boken läggs bort. Här påpekar Olof att det faktiskt är dessa läsare som håller bokindustrin igång. De som slukar bok efter bok och låter sig föras runt i olika berättelser. Utan oss som läser bok efter bok, utan att väga varje ord och analysera det skulle det ju faktiskt bara säljas några få böcker varje år. 

Så fortsätt läsa allihopa! 

Betyg: Läser varken bättre eller sämre efter att ha läst denna. Det kanske säger allt??