Den magiska julklappssäcken

Den magiska julklappssäcken av Bill Peet

Den magiska julklappssäcken av Bill Peet

I Den magiska julklappssäcken får vi stifta bekantskap med Tomten och pysslingarna som gör alla julklappar under sista veckan innan jul. Tomten, som vill ha moderna julklappar och saker, hittar den gamla lappade julklappssäcken. Den kastar han genast ut genom fönstret och den försvinner i vinden. Mäster Alf, som håller ordning på allt i verkstaden blir orolig. Det där var ju en mycket speciell julklappssäck! Men Tomten vill ha en ny modern säck och ber Tomtemor att göra en i plast åt honom. När den nya säcken är klar prövar de att packa ner alla leksaker i den. Men den blir full direkt för denna är inte magisk. Kommer Tomten hitta sin gamla säck innan det är dags att åka och lämna alla julklappar? 

En bra bok att läsa så här dagen innan julafton. Vilken rysare! Tänk om julklappssäcken inte återfinns. Vad ska Tomten göra då? Det är spännande frågor att fundera på i dessa tider. Samtidigt som Tomten slänger bort julklappsssäcken vill han ändra annat till att bli modernare också. Med varierat resultat och till chock för alla andra runt omkring honom. Men till slut förstår han att bara för att saker är gamla kan de vara viktiga ändå och kanske till och med bättre. Så allt återgår till det normala till allas lättnad. Är detta en reaktion på slit och släng tiden vi lever i? Även om boken inte är ny så är det ett aktuellt ämne, att inte kasta bort allt bara för att det är lite lappat och skavt. Det är en fin tanke som jag tar med mig från denna bok och som jag hoppas kunna sprida i år! 

Illustrationerna är färgglada och bäst tycker jag om bilderna i verkstaden med alla pysslingar som springer runt och jobbar. Jag kan inte låta bli att tänka på Disneys Tomtens verkstad som sänds på julafton. 

Betyg: Trevlig och spännande julbok om livet på Nordpolen veckan innan julafton! 

Skriven: 1972 

ISBN: 9151027542