Tro på tomten utläst

Tro på tomten är utläst och jag kan meddela att det blev ett lyckligt slut, vilket ju alltid är skönt. Med spänning har jag följt förvecklingarna i boken och min favorit är det lilla söta trollet Skrufs. För mig personligen kunde boken mer eller mindre bara ha handlat om Skrufs och hur han har det och naturligtvis hur han räddade julen. Fortfarande så vet man ju inte riktigt hur det gick till. Man fick reda på ideen men inte hur det utfördes vilket är lite synd. Det hade jag gärna velat veta. Men boken handlar ju mer om Tilda och hennes familj så det är kanske en naturlig avvägning. 

Precis som i boken Tomten är JT i denna bok en lite bitter och sur herre. Uppfriskande javisst men skillnaden är ändå att JT i Tro på tomten är bitter och sur därför att ingen tror på honom och så är ju inte fallet i boken Tomten där han bara tycker att det är kallt och jobbigt att dela ut paket. Nej folk tror mer på toalettgrodor, vilket jag inte hört talas om tidigare men om de finns är det bäst att tro på dem så jag har börjat, än på honom. Därför tänker han se till att det inte blir någon jul. Jag kan tycka att det är uppfriskande att ha en mänskligare syn på tomten och gör honom mer verklig i och med att han blir ledsen över att ingen tror längre. Det är ju för att han är ledsen som han vill förstöra julen för alla andra. Och just det gör den till en djupare berättelse än andra julberättelser där allt är typ bra och bara småsaker behöver rättas till. Här är det ju självaste JT som behöver lite självförtroende igen, för egentligen så tror jag att det är det han saknar! 

Tro på tomten är skriven utifrån detta år, 2013, och det märker man eftersom advent är på rätt datum. På ett sätt är det ju roligt när man läser boken nu men jag kan inte låta bli att undra om det inte hade varit bättre att inte ha med det då den hade blivit enklare att ta till sig nästa år och nästa och nästa med. Men det är bara en liten tanke som jag har haft. 

Boken har lagom långa kapitel för att läsa ett kapitel varje dag som godnatt saga. Inte för långa och inte för korta med härliga färgbilder till. Men nog hade jag velat ha fler detaljer i dem eftersom jag älskar bilder med många roliga detaljer i. 

Frågan jag nu sitter och funderar på är nu denna: Att det inte är någon snö i Sverige i år till julafton beror det på att vi är så få som tror? 

Betyg: Spännande julsaga som räcker hela december!