Vampyren

Vampyren av Ewa Christina Johansson   Illustrationer av Johan Egerkrans

Vampyren av Ewa Christina Johansson 

Illustrationer av Johan Egerkrans

Boken Vampyren handlar om Axel som är ny i skolan och vill bli en i gänget genom att gå in genom Den Farliga Dörren i källaren i skolan. Dit är det inte någon som vågar gå och egentligen inte Axel heller. Men en dag måste han gå in. Ruts lillebror Pär är nämligen försvunnen och det sista någon såg av honom är att han gick in genom Den Farliga Dörren. Det gör att Axel gläntar på dörren och stiger in, både för att hjälpa Rut och visa hur modig han är för sin fiende Loke. Men det är något som gömmer sig i källaren. Något som inte borde vara där...  

Vampyren är en lättläst bok med korta kapitel och stor text. I varje kapitel händer det saker och spänningen lyser upp från sidorna. För hur ska det gå? Är det något i källaren och i sådana fall vad är det som är där inne? Ja, in i det sista undrar men om det kanske bara är rädsla som spelar alla ett spratt där nere i källaren eller om det är något annat? För mig var det lagom spänning. Med min vilda fantasi vill jag inte läsa riktigt läskiga saker. Men den här var precis lagom. Sådär lagom spännande trevlig mysläsning. Kan tänka mig att om jag var yngre skulle jag tycka den var mer läskig och det är nog också meningen. Men den är bra skriven utan att det kommer krypa under huden och att man känner sig tvungen att titta sig omkring för att vara säker på att ingen är där... 

Boken handlar inte bara om vad som finns i källaren utan också om hur det är att komma till en ny skola och inte få vara med på rasterna. Och vad man är beredd att göra för att hävda sig och visa att man är modig och speciell och borde få vara med.  

Illustrationerna i boken tycker jag är bra och detaljrika, vilket jag gillar. Det är inte speciellt många illustrationer i boken och på ett sätt är det bra eftersom det gör att man själv måste fantisera ihop hur det ser ut i källaren.  

Betyg: Bra bok att läsa så här till Halloween.  

Skriven: 2009 

ISBN: 9789132156731