Djuren i Gamla skogen är utläst

Boken Djuren i Gamla skogen handlar om vänskap, sammanhållning, överlevnad och vikten av att kunna samarbeta med alla i gruppen hur olika man än må vara. För olika är de allihopa! Mest olik är nog Huggorm som hela tiden retar de mindre djuren genom att säga hur hungrig han är och hur gott det hade varit med en mus eller två. Men när det verkligen gäller är han ändå en i gruppen att lita på då han räddar dem alla. Min favorit är som sagt Huggorm. Hans lite retsamma och sarkastiska sätt är uppfriskande och roligt. Visst, Huggorm är kanske inte den mest sympatiska i gruppen men trots hans sätt vet man att han ser till gruppen och inte bara sig själv. 

Under sin resa träffar gruppen på många problem och äventyr. Väder och vind, andra djur och människor försöker sätta käppar i hjulen och stoppa deras färd mot De Vita Hjortarnas Park. Men genom list och djurens olika specialist områden lyckas de ta sig ur dessa knipor och ta sig vidare. Det största hotet är från människan. Det är därför de alltid färdas under natten, och sover på dagen, och försöker gå så långt bort från städer och byar som det går. Människans egoism och förstörelse är ju ändå det som driver dem från Gamla skogen från början. 

I boken får vi träffa på människans påhitt rävjakt. Men beskriven från djurens perspektiv. Hur det gäller att lura hundarna, som mycket väl skulle kunna ge sig på vem som i gruppen, som jagar dem genom buskar och snår. Hur de klarar sig ur denna knipa ska jag inte berätta men spännande läsning är det verkligen. 

Djuren i Gamla skogen beskriver inte bara vänskap och sammanhållning utan även om vilka konsekvenser våra beslut, som människor, får på naturen och djuren. När vi hugger ner skog för att bygga bostäder och vägar försvinner djurens och växternas bostäder. I bästa fall hittar de nya habitat (djurens bostäder kan man säga) men har vi byggt för mycket kanske det blir för svårt. Frågor som dessa är viktiga att tänka på och förstå och denna bok gör det på ett bra sätt utifrån djurens synsätt! 

Betyg: Bra ungdomsbok om miljö från djurens perspektiv!