Barnen från Pompeji

Barnen från Pompeji av Maria Helleberg

Barnen från Pompeji av Maria Helleberg

Barnen från Pompeji handlar om barnen Gajus, som är fri medborgare, och Kalos, som är slav, året 79 e Kr då Vesuvius hade sitt ödesdigra vulkanutbrott. Boken utspelar sig under några få dagar runt själva utbrottet och vad som händer runt omkring dem. Gajus har gett sig av från sin skyddade värld i Pompeji för att hitta sin mamma som skilt sig från Gajus pappa. På vägen till Herculaneum får han hjälp av Kalos som är en slav som rymt från sin ägare. I Herculaneum sker vulkanutbrottet och de flyr. 

Barnen från Pompeji är en lättläst bok med stor text. Boken tar naturligtvis upp de historiska händelserna från dessa dagar i Pompeji och Herculaneum men det är egentligen inte det boken handlar om. Den historiska aspekten är mer bakgrundsmaterial till de andra frågorna som tas upp som rädsla, sammanhållningen mellan barnen som växer fram och den ondska de träffar på. Frågor som inte blir inaktuella.  

Ganska tidigt förstår man hur skyddad Gajus har varit i sitt liv för utan Kalos skulle han inte klarat sig. Det är Kalos som varit med om mycket och ser till att hålla dem båda vid liv  så att de kan fortsätta sin resa. De historiska referenserna speglar det liv slavarna levde under romarriket mer än de frias vardag och det är också här rädslan finns. Slavarna och slavhandlarna försökte ju båda vinna på denna tragiska händelse och det lyser igenom sidorna. Det ger en spännande läsning där man vill veta hur det går för de båda barnen.   

Betyg: Bra historisk bok om Pompeji och Herculaneum och livet som barn under denna tid. 

Skriven: 2001

ISBN: 9162262076