Varg nosar och jagar slutläst

Varg nosar och jagar är en lättläst bok med korta kapitel och svartvita bilder som illustrerar det man läser om. Handlingen flyter framåt i en lagom hastighet som både beskriver det som händer och vad de gör utan att fastna i för långa stycken.  

Visst är det så att uppdragsgivaren till texten lyser igenom. Den är ju ändå beställd av Svenskt näringsliv och ska introducera läsaren till eget företagande på ett roligt och lättläst sätt. Det lyckas man också med, men samtidigt så kan det upplevas som lite torrt och kanske faktiskt tråkigt. Men visst kan man lära sig en del och jag måste säga att ekonomichefens, Lilleman/Max, bokföring är riktigt smart och bra. Det kopieras alldeles för få pengar och människor för bokföringen nu förtiden. Smart sätt som i alla fall roade mig som läsare! Undrar bara vad skatteverket skulle ha för kommentar till en sådan bokföring... 

För mig personligen är det nog Lilleman/Max som är den person jag tycker är roligast att läsa om. Visst har de andra bra ideer men det är trots allt Max som både kommer med klurigheter som inte bara är kluriga utan också roliga att läsa om. Det är han som får mig att skratta till inte någon av de andra. Han kommer också med de mer okonventionella lösningarna som bara ett barn kan komma på. Ett barn som ännu inte har påverkats allt för mycket av den vuxna verkligheten. 

En fråga som uppkommer i boken är: Vem är Jag egentligen? Ja att det är berättaren av vad som hände under sommarlovet vet man ju men han nämns aldrig med namn. Man vet att det är en han men inget mer. Frågan är då om det möjligen kan vara så att Jag är Ulf själv som barn? Att han har lånat ut sig själv till boken som han som vill skriva och visa att han kan skriva lika bra som vem som helst. Det är en fråga som blir lite hängande i luften och som jag fortfarande sitter och funderar på.  

Så till alla som vill starta eget företag: Ta och läs den här boken och stifta bekantskap med bokföring, inkomster, utgifter och kanske framför allt med Måns som vill ha 20% av det du tjänar.  

 Betyg: Välskriven bok men kanske inte en bok man kommer älska.