Eldens hemlighet slutläst

Eldens hemlighet tar en till en helt annan värld, en värld som man har svårt att förstå finns men som tyvärr är verklighet för många barn.  Det är ett tragiskt liv med flykt och död men också kärlek och gemenskap tar stor plats i berättelsen. Det är ju trotts allt kärleken och gemenskapen som driver på och ser till att alla orkar fortsätta med sina liv. 

För Sofia är elden en central karaktär. Jag skriver karaktär av den enkla anledningen att det är till eldens lågor man kan söka sig för gemenskap och för att få svar på frågor man har. Med eldens hjälp kan man få svar på frågor och se och träffa de som dött. Och med alla som försvunnit från Sofias liv är det en viktig del av hennes liv. Därför ser jag den som en karaktär i denna berättelsen. Den är levande. Om än på sitt sätt. 

Det skulle räcka med att berättelsen bara handlade om flykten och livet i den nya byn men det händer så mycket mer. Det är ju inte där det hela tar slut utan på något sätt är det bara början för alla händelser. För det är i den nya byn skolan finns, det är där de börjar känna sig trygga igen men det är också där minorna finns gömda under marken. Minorna som en dag ändrar deras liv när Sofia råkar trampa på en när hon leker och råkar lämna stigen. Sofia kommer till sjukhuset inne i stan och där är de tvungna att operera bort båda hennes ben och hon får spendera tid att lära sig gå igen. 

Många tankar har Sofia och många tankar får man själv. En av de största jag får är nog tanken att är man tillräckligt stark kan man flytta berg. För Sofia tar sig igenom och börjar bygga upp sitt liv igen.  

Det är en stark berättelse med mycket att tänka på och skrämmas av. 

Betyg: En bra skildring av vad som händer i krigsdrabbade länder med banditer och minor.