Den svarta kaninen och den vita kaninen

4D39C0F5-4B6E-4ECD-83AF-57611E81D692.JPG

Den svarta kaninen och den vita kaninen av Garth Williams handlar om en svart kanin och en vit kanin som bor i en skog. Den svarta kaninen är född på dagen och den vita kaninen är född på natten. Hela dagen leker de med varandra men den svarta kaninen är fundersam över sin färg och funderar och är dyster. Och helt plötsligt kommer den på det förfärliga. På natten kommer den ju inte synas utan försvinna i allt det svarta. Och tänk då om de tappar bort varandra och den vita börjar leka med någon annan kanin och glömmer den svarta? Men allt har ju sin lösning när den vita kommer på att på dagen letar den vita efter den svarta och på natten letar den svarta efter den vita som syns bättre på natten...

En fin berättelse om rädslan att vara annorlunda och bli ensam men också om att man inte är ensam egentligen och rädslan kan bytas ut till gemenskap bara man pratar om den. Det är en söt historia och illustrationerna är fina och vackra att se på. Kaninernas ansiktsuttryck visas så bra och tydligt så det finns ingen tvekan runt vad det är de känner!

Vi ger denna fina bok 4 (av 5) för sitt fina budskap och illustrationer.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Om oss hos djuren

D28C63F2-CECC-42FA-BA40-100965E2A14F.JPG

Om oss hos djuren av Richard Scarry (från 1963) är en bok där man genom texten ska hitta djur eller räkna djur eller lära sig något litet om dem. Ja det är helt enkelt en enkel lära känna bok med enkel stor text med några meningar på varje uppslag.

Denna bok skulle lika gärna ha kunnat komma ut idag i sin enkelhet där det handlar om att hitta saker i bilderna. Bilderna är typiska Richard Scarry illustrationer med sina djur men texten är mer ihopsatta meningar som vill visa på saker i bilderna men inte riktigt hänger ihop med sig själva. Så för att läsa blir den lite stel men om en nybörjarläsare läser den skulle jag säga att den är bra i textmängd. Men vi gillar bilderna och att leta efter saker så vi ger den 3 (av 5) trotts att vi tycker texten var lite tråkig.

Utgiven av Raben & Sjögren.

Två kissar med färg

6A673040-DB86-4DAF-AE73-FC7D14217706.JPG

Två kissar med färg är en retrobok från tidiga 50-talet för den svenska översättningen som är gjord av Magister Gösta Knutsson (orginaltext av Marguerite Brown) med illustartioner gjorda av Alice och Martin Provensen.

Boken handlar om två katter som tycker om att måla och blanda färger. Denna dag vill de måla med färgen grön men de har ingen grön färg så vad ska man göra. Jo de börjar blanda färger och skapar olika färger att måla med och kommer tillslut på hur man får grön.

Det är en typisk bok för denna tid. Kanske inte den roligaste men lite rolig för att lära sig om färg och vad som händer om man blandar färger. men dessa böcker läser man väl egentligen inte (helt) för berättelsen utan för bilderna? Eller är det bara jag som tycker det är roligt att se skillnaderna? Läser man denna idag får man ändra på namnet på färgerna för till exempel brandgul används ju inte idag precis..

Vissa delar av texten rimmar och andra inte och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om det.

Vi ger denna 2+ för den föll oss inte riktigt i smaken men rolig att läsa för en inblick i bokens värld från denna tid.

Alla tre ute på förskolan Ärtan

295B6426-E59E-4DF2-941C-5CEB4A3768A5.JPG

Känner att jag har ett tema här just nu för vi fortsätter med de fantastiska vännerna Idde, Ester och Valle som vi denna gång får träffa i boken Alla tre ute på förskolan Ärtan. Denna gång får vi följa med ut på förskolan Ärtans gård och vilken gård sedan. Man blir ju riktigt avundsjuk! För hans finns allt det vanliga med sandlåda och cyklar men också en liten skog och en krokodil... Ja lyxigt eller hur?
De tre vännerna visar även här runt för oss besökare och vad de tycker är roligast på gården. Är det skogen, repen eller kanske att leka med vatten? Precis som boken Inne på förskolan Ärtan kan man här prata om vad som händer ute på gården. Vad har man lekt med under dagen? Vilka leksaker är samma som på en egna förskola. Att hitta olika saker i bilderna är också väldigt roligt. Vad ser du? Osv.
Jag gillar ju verkligen de fina härliga bilderna med sina mjuka akvarellfärger. Uttrycken i vännernas ansikten är ju också bara för fina. Som jag skrivit tidigare gillar vi verkligen dessa böcker hemma och Lilla bokslukaren är alltid lika glad att få läsa dem. Därför ger vi även denna 4 (av 5) därför att text och bild är så härliga!

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Alla tre inne på förskolan Ärtan

84C852A3-3A3C-49CE-8856-E32F4E82F05E.JPG

I boken Alla tre inne på förskolan Ärtan får vi följa med de tre vännerna Ester, Idde och Valle som visar runt på förskolan Ärtan. Man får följa med in i kapprummet och därifrån in bland alla mysrum, byggrum och pysselrum. Ja det finns ju så mycket roligt att hitta på på förskolan och Ester, Idde och Valle har så mycket skoj.

I denna bok får man se alla roliga saker man kan göra inne på förskolan Ärtan. Perfekt för att prata om förskolan antingen om man ska börja där eller redan går. Vad kan man göra/har man gjort under dagen? Hittar man samma leksaker som på sin egna förskola? Vilka leksaker har de på Ärtan? Ja det finns mycket att titta på och hitta tillsammans. Som vanligt är bilderna härliga med sina mjuka fina färger och uttrycken i barnens ansikten. Här kan man verkligen följa vad barnen tycker och tänker. Och så alla saker som gömmer sig i de olika rummen.

Vi är väldigt förtjusta i dessa tre vänner här hemma. De är ju så roliga och hittar på så mycket. Här får man ju också följa med som en hel dag på förskolan och inte bara vid ett visst tillfälle (som fruktstund eller gräva i sandlådan). En perfekt förskolebok tycker vi och ger den 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Alla tre julbakar

7DC8669B-7D29-4C65-A181-030D4694EA22.JPG

I Alla tre julbakar av Maria Nilsson Thore får vi följa med Idde, Valle och Ester när de bakar pepparkakor på förskolan ärtan. De ska baka inför luciafirandet som de ska ha med föräldrarna. Fröken kavlar ut papparkaksdegen och alla får välja vilken form just de vill använda till sin deg. Valle och Idde väljer formar som passar till deras gosedjur (formarna hästen och grisen) men Ester hittar ingen form som passar hennes muskotar. Vad ska hon göra nu?

Ja vad ska Ester hitta på. Det är ett bekymmer. Men som alltid finns det en lösning och den hittas förstås av de kluriga vännerna.

Detta är en fin bok med hög igenkänning för alla på förskolan där det inför jul både var luciafirande och sedan kanske pepparkaksbak (Lilla bokslukaren bakade pepparkakor på sin förskola men också hemma). Alla delar av bakandet finns med med kavling och trycka ut figurer så jag tänker det är en bra bok att läsa inför bakning för de mindre. Bilderna är som vanligt härliga och illustrerar fint bakning, glädjen men också hur Ester inte alls tycker det är roligt när hon inte kan göra sina muskotar. Av oss får Alla tre julbakar 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.