Jul i stora skogen

Jul i stora skogen av Ulf StarkIllustratör Eva Eriksson 

Jul i stora skogen av Ulf Stark

Illustratör Eva Eriksson 

Jul i stora skogen är en julkalender bok med 25 kapitel, ett för varje dag i december fram till juldagen. Här är ett tydligt jultema med folktro inbakat i vilket jag tycker är trevligt. Denna bok har som två parallella historier som kanske möts i slutet. Vi har dels gårdstomten Vrese som är almänt vresig och tvärr och som verkligen inte vill ha någon omkring sig och tycker om att vara ensamt och att det är tyst. Eller tycker han verkligen det... 

Sedan har vi djuren i skogen som en dag hittar en röd tygbit och en skylt där det står att Tomten kommer. Vad betyder det och vem är denna tomte? Det är något de måste ta reda på och som tur är finns det ju några fåglar som varit inne i stan och har lite koll på vad det handlar om. Eller... 

Frågan är ju om någon i boken faktiskt får fira jul tillslut och om de får det blir det julfirande eller något helt annat? Spännande läsning med andra ord! 

Berättelsen är trevlig och har en rolig twist på sig i och med att endel av karaktärerna i den inte vet vad jul är utan försöker komma på det och hur man firar jul. Det ger en rolig aspekt på det hela och får en att fundera på hur någon som aldrig firat jul skulle tänka runt det beroende på vilken information den får. Det blir ju lätt lite tokigt... 

Detta är en rolig och mysig julberättelse som jag kan tänka mig att läsa igen. Tycker personligen riktigt mycket om gårdstomten Vrese och tycker att han har fått alldeles för lite rum i boken. Den kunde faktiskt bara ha handlat om honom. Nästan i alla fall. Men djuren i skogen är ju roliga också när de försöker komma på hur man ska fira jul egentligen. Fast Vrese är ju bäst det vill jag ändå ha sagt! 

Det som jag tycker är lite tråkigt med boken är att varje kapitel inte är en dag utan en dag kan vara flera kapitel eller att ett kapitel är flera dar. För mig, personligen, är det inte riktigt så en julkalenderbok ska se ut. Även om det ju inte finns några regler i detta sammanhang så hade jag helst sett att man hade fått följa det som händer dag för dag i väntan på julafton. Så det är lite tråkigt. 

Illustrationerna i boken är fina och roliga att titta på. Det händer alltid något vilket gör dem levande och olika karaktärer syns även i bilderna vilket är roligt. Detaljer över hur det ser ut runtomkring personerna är alltid roligt att se och gör att man kan skapa sig en bild både av hur omgivningen ser ut men också av karaktärerna. Sedan tycker jag ju om bilder där det finns mer att upptäcka än bara det som beskrivits i texten. Där det händer något mer... 

Betyg: Bra julbok som lätt kan bli en tradition.  

Skriven: 2012 

ISBN: 97891681062 

 

  

God Jul, Lilla Lök

God Jul, Lilla Lök av Frida Nilsson Illustrerad av Maria Nilsson Thore 

God Jul, Lilla Lök av Frida Nilsson 

Illustrerad av Maria Nilsson Thore 

God jul, Lilla Lök är en julkalenderbok med 25 kapitel. Ett kapitel för varje dag i december fram till juldagen. God jul, Lilla Lök handlar om Lilla Lök som egentligen heter Stig och bor med sin mamma i ett blått hus i en liten stad någonstans i Sverige. De har det bra tillsammans även om de inte har så mycket pengar. Men nu närmar sig jul och det Lilla Lök allra helst skulle vilja ha är en cykel som han själv kan cykla runt på som de andra i förskoleklass kan med sina cyklar. Men mamma säger att det har hon inte råd med vilket Lilla Lök tycker är orättvist. Fast det är ju en sak till han önskar sig och det är en pappa för det har han ingen. Men det kan man väl inte önska sig heller, eller? 

Ja boken handlar som sagt om Lilla Lök som inte alltid gör allt rätt, eller snarare att det inte alltid blir som han tänkt sig, men som har en önskan så stor. Eftersom han inte har en pappa som han vet vem det är känner han sig utanför när alla andras pappor kommer till skolan eller uppvisningar. En cykel och en pappa är det han önskar sig och vi får se om något av det blir en julklapp till Lilla Lök. 

Berättelsen om Lilla Lök som undrar vem hans pappa är känns aktuell och bra att ta upp, även om de flesta vet vilka deras föräldrar är även om man inte bor tillsammans med dem utan med den ena eller den andra. Men trevlig att visa upp alla slags familjer i barnböcker det tycker jag är bra. Den ena är inte bättre än den andra. Så berättelsen i sig är bra tycker jag men däremot blir jag inte helt övertygad om den gör sig bäst som julkalender eller bara kapitelbok. Helst ser jag nämligen att adventskalendrar/julkalendrar i bokform är skrivna som att det händer något varje dag under december fram till jul. Att varje kapitel är en dag och inte som här att en dag är under flera kapitel. Det är bara så jag ser en julkalenderbok och som jag helst själv skulle vilja ha en om jag kunde välja. Men annars är det en trevlig berättelse som handlar om väntan på julafton men samtidigt inte. För när man tänker efter så är inte jul det viktiga eller det intressant i boken eller ens vad den egentligen handlar om. Utan det är om Lilla Lök och hans stora önskan... 

Illustrationerna är färgglada och trevliga och kompletterar boken bra. Jag älskar ju många roliga detaljer och det finns ju inte men detta är en kapitelbok och för det tycker jag bilderna är riktigt bra. Lagom mycket detaljer för att visa hur det ser ut och härliga färger som visar Lilla Löks vardag. 

Betyg: Trevlig berättelse men osäker om den gör sig bäst som en julkalender.... 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789129689334 

Nyårsgodis under de sista timmarna på gamla året

Ischoklad med rusin och smak av apelsin

Ischoklad med rusin och smak av apelsin

Ja så här under de sista timmarna på det gamla året måste man ju festa loss ordentligt så att man inte missat att få i sig några kalorier under det gamla året. Därför så kommer här ett snabbt och enkelt recept på supergod ischoklad på smör (vilket jag tycker blir så oerhört mycket godare). Den är snabb, fyllig i smaken och enkel att göra. Allt som är bra när man är sugen på något gott med andra ord! 

Ischoklad 
100g smör 
200g mörk choklad (helst 70%) 
Smält smör och chokladen i en kastrull på låg värme. När allt är smält så bestämmer man vilken smaksättning man vill ha. Jag har valt att göra en satts med rusin i och då lägger man i ca 3 russin i varje form och en sats smaksatt med apelsinskal (ekologisk så man inte äter en massa bekämpningsmedel) från en apelsin ner blandat i smeten. Sedan är det bara att klicka ut i formarna. Jag brukar välja knäckformar eftersom det är miljövänligare än ischokladformar och fungerar precis lika bra! Sedan är de ju billigare också vilket självklart är ett plus när man vill göra många olika smaker ;). 
Vill man göra andra smaksättningar så kan man prova sig fram men här kommer lite förslag på smaker som jag använt mig av tidigare år och som fungerar bra: krossade kaffebönor, kardemumma och kanel. Börja med att ha i ca 1 tsk och smaka av så att det är den styrka som just du tycker är lagom. Det beror ju som sagt på vilken % chokladen har mm. 

Lycka till och Gott Nytt År! 
 

Nu är jag tillbaka på bloggen

Efter lite avbrott, som ju faktiskt blev ganska länge, är jag nu tillbaka och kommer lägga ut lite spännande saker. 

Hösten har varit intensiv med mycket som hänt och jag har varit trött och därför inte läst så mycket som var tänkt. Men nu ska vi sätta igång igen och tipsa om olika böcker som finns där ute och som man kan läsa och njuta av! Håller på för fullt och tar kort och skriver inför det som ska läggas ut. 

Vill också passa på att säga att jag hoppas alla har haft en riktigt God Jul! 

Kung Liljekonvalj av dungen slutläst

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang 

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang 

Kung liljekonvalj av dungen är nu utläst och redo för en recension och tillskillnad från annars så kommer det också vara lite jämförelser med filmen som gick igår på TV4. Spännande spännande! Som vanligt måste jag erkänna att jag tycker om Maria Langs lite myspusseldeckare som påminner ganska mycket om myspusseldeckardrottningen Agatha Christies böcker. Så jag slukade naturligtvis även denna bok med hull och hår, även om jag var besviken över att min favorit karaktär Puck inte är med i boken alls mer än att hon nämns i början. Men på ett sätt var det trevligt att få en bredare bild av Christer Wijk som man annars inte får eftersom det i vanliga fall är Puck som är huvudpersonen i böckerna. Här fick man istället följa Christers arbete och tankar vilket man i andra böcker inte får ta del av och en mer utförlig karaktär av Christer tas fram. Roligt tycker jag även om jag saknar min favorit Puck! 

Som vanligt framträder ett samhälle med människor som är knutna på olika sätt till varandra fram i Maria Langs bok precis som vanligt. Vi får en känsla för hur alla är och hur de beter sig. Vilka personer vi har att göra med, eller Christer har att göra med. Att få tillräckligt mycket utan långa beskrivningar som bara gör att jag vill sova är en konst och det är en konst som jag tycker Maria Lang gör bra här. 

Boken handlar om en bruds spårlösa försvinnande dagen före sitt bröllop i Skoga där Christer är uppvuxen. Christer är hemma för att gå på detta bröllop med sin mamma som är gudmor till Anneli, den blivande bruden. Men när bruden är försvunnen ställs allt på ända. Vart kan hon ha tagit vägen för hon kan ju inte ha gått upp i rök i blomsterhandeln. Eller? Christer börjar så smått undersöka vad som har hänt henne och hamnar mitt i en mordutredning. Men när alla tycks ljuga och undanhålla information vem kan han då lita på talar sanning? Frågorna rullas upp en efter en och ingen får ett ordentligt svar. Och hur passar liljekonvaljerna in i allt ihop? Är de en ledtråd eller en bagatell?

Som ni förstår finns det mycket att bita i här och jag börjar direkt med att säga att nej jag lyckades inte klura ut vem det var som var mördaren innan allt började avslöjas. Kanske blir jag aldrig en bra deckare eftersom jag blir så uppslukad och inte själv sitter och funderar vad jag fått reda på utan skyndar vidare i boken hungrig på sanningen. I vilket fall som helst så var den spännande och jag såg fram emot att se filmen efter, vilket blev lite av en besvikelse om jag ska vara helt ärlig för den följde inte boken speciellt bra...

Så som ni förstår tyckte jag om boken men var inte överförtjust i filmen. Varför kan man då fråga sig. Jo därför att de ändrat lite väl mycket helt enkelt. Att saker måste ändras för att få plats inom den tid de har till förfogande förstår jag också. Men det finns vissa saker jag tycker var helt fel och där man faktiskt kunde ha följt boken bättre. Låt mig ta några exempel: 

  1. Hur Skoga ser ut och hur vissa bor. Som Fanny, blomsterhandelns ägarinna, och Lars-Ove, vän till bruden, som bor i kolonistugeområdet bor nu mitt i stan. Varför denna ändring? Att de bor i kolonistugeområdet är en del av upplösningen... 
  2. Att Sebastian Pretén är ungkarl i boken och rädd för sina systrar inte att han är gift. Gav det verkligen filmen någonting? 
  3. Början på filmen är inte alls som början i boken. Om jag måste välja är detta det som gör mig mest upprörd. I filmen verkar ingen veta att hon är borta förrän hon inte kommer till kyrkan medan i boken är alla oroliga och upprörda redan dan innan då hon försvann och bröllopet ställs in under bröllopsdagen. Nu verkar det bara konstigt att ingen "visste" om att hon var borta och blev orolig och eftersom alla intygar att det inte alls var likt henne borde de varit oroligare tidigare. 
  4. Att Puck och Eje är med i filmen fast de inte är det i boken. Kan förstå varför eftersom det ju är Puck filmerna handlar om, och morden hon är med om, men samtidigt blir det konstigt. Om de inte var med hade kanske tid funnits för att följa boken bättre? 

Ja det var mina synpunkter på filmen som jag såg direkt efter att jag läst boken. Vill bara säga att jag tyckte filmen var trevlig men nu utgick jag från boken och inte något annat. 

Boken är läsvärd och trevlig. En riktig mysdeckare som kan vara en bra bokstart i ens början av att läsa deckare. Visst är mord mord men det är också skillnad på hur morden beskrivs och det är detta som gör dessa böcker till mysdeckare för mig. 

Betyg: Bra mysdeckare i svensk miljö som ger mersmak... 

 

Kung liljekonvalj av dungen

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang

Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang

Igår såg jag att TV4 har börjat sända Maria Lang filmerna som gjordes för ett tag sedan. Jätteroligt tycker jag eftersom jag inte såg dem på bio men har velat se dem, Maria Lang böckerna är ändå böcker jag har vuxit upp med. Tyvärr missade jag första men så kan det ju vara men nummer 2: Kung liljekonvalj av dungen går nu på söndag kl 21 och då kommer jag sitta bänkad framför TV och titta. Men innan dess tänkte jag läsa boken filmen är baserad på. Minns inte om jag redan läst den för länge länge sedan men då kommer jag få läsa den igen. Så nu har jag varit och lånat ett exemplar av boken på biblioteket och ska sätta igång och läsa! 

Skriven: 1957 

ISBN: Hmmm, hittar inget i mitt exemplar eller på nätet. Konstigt... 

Sveriges vägatlas

Motormännens Sverige vägatlas

Motormännens Sverige vägatlas

Visst kan man fråga sig varför jag idag vill ta fram en vägatlas i bloggen. Men det har sin förklaring och den är att vi var ute och bilade i Sverige för några veckor sedan. En riktigt härlig roadtrip där vi inte planerat något speciellt alls utan körde bara runt. Men om man inte stannar vid turistinformationer hur får man reda på roliga ställen att stanna på? Jo man tittar i sin vägatlas som förutom att den leder en rätt på småvägarna också ger tips på vad det finns att titta på. Fantastiskt! Man behöver ingen guidebok eller liknande (i alla fall inte om du inte vill läsa om de olika sakerna innan du kommer fram för i Sverige finns ju trevliga skyltar att läsa överallt till min familjs stora skräck eller som de säger "Vi kommer ju aldrig härifrån för att du ska läsa allt") utan endas denna bok.

Betyg: Ett måste i bilen! 

Skriven: 2009 

ISBN: 9789174310023 

Mycket rönnbär = ordentlig vinter?

Jag har sett flera rönnar med ordentligt med rönnbär. Kommer att tänka på Majas alfabet om rönnen där hon säger att "det blir extra kallt när vintern är här om rönnen har ovanligt rikligt med bär". Betyder det att det kommer bli en sådan där fantastiskt härligt snöig vinter i år? Jag hoppas på det i alla fall. 

Men inte vet jag vad som menas med ovanligt rikligt med bär så vi får väl se. Så än så länge får vi nöja oss med de härliga höstfärgerna... 

Mackor

Mackor av Jonas Cramby

Mackor av Jonas Cramby

I boken Mackor finns det många härliga recept på mackor från både långtbort och nära. Uppdelningen i boken är bra gjord där varje kapitel handlar om ett visst sorts bröd (som man naturligtvis får receptet på så man kan baka) och sedan följer olika recept på olika mackor och sist är det såser och dressingar som passar till just dessa mackor. Sedan börjar det om med ett nytt bröd. Jag tycker att det är bra att ha allt samlat som hör till samma receptgrupp så denna uppdelning passar mig bra. 

Bilderna i boken är väldigt fina och man kommer inte långt innan det börjar vattnas i munnen och man känner sig hungrig eller i alla fall sugen på en macka med mycket innehåll. Åh de ser ju så goda ut och jag vill ha en nu! Men då tar det stopp. De flesta recepten har många olika ingredienser och inte har jag allt det hemma, inte samtidigt i alla fall, så innan man kan göra något i boken behöver man handla. Inget konstigt egentligen men det känns ju lite tråkigt när man vill ha något i den just nu men så måste man ut och handla och sedan baka brödet som tar några timmar. Här gäller det med andra ord att ha framförhållning så att man i god tid börjar och kan få njuta av en god macka. 

I Norge så har de flesta med sig macka till lunch så den här boken borde verkligen bli populär i Norge. Och med dessa smörgåsar så borde lunchmackan bli popis även i Sverige kan jag tycka! För mig har den vuxit i alla fall. Nu är man riktigt sugen på en god macka på hembakat bröd och med massa gott i. Måste bara iväg och handla först. 

Betyg: Mums säger jag bara! 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789127137592 

Plåtslöjd

Plåtslöjd av Kalle Forss och Gunnar Jeppsson

Plåtslöjd av Kalle Forss och Gunnar Jeppsson

I boken Plåtslöjd får vi en massa förslag till pyssel och skapande man kan göra med plåt. Men innan man kommer till de olika projekten kan det vara bra att läsa på om verktygen, teknikerna och kanske framförallt säkerheten i sidorna längst fram. Plåt kan ju vara ganska så vass när man har klippt och pysslat med den så det kan vara en bra ide att vara försiktig och använda verktygen rätt. Sedan kommer vi till de olika projekten som är allt ifrån att göra blommor av gamla kapsyler till att göra sin egna sopskyffel. 

Det här är en trevlig bok som man kan få mycket inspiration ifrån och många roliga idéer. Mallar finns till de svårare sakerna som behöver vara mer exakta än vad en blomma behöver vara vilket är bra. Men jag personligen saknar fler illustrationer. Att bara se det färdiga resultatet går bra om man bara ska samla allt i en gryta, röra runt, hälla ut och sedan är det klart. Men när det är lite mer än det är illustrationer alltid trevliga att ha för att se mer exakt hur man ska göra och var. Det saknar jag faktiskt här. Visst finns instruktionerna för de olika teknikerna i början av boken men där finns inte heller några illustrationer... 

Vill man pyssla med plåt och få inspiration är denna bok ett bra val. Men lite van vid plåt som material ska man nog ändå vara eftersom jag får känslan av att denna bok inte är för novisen...

Betyg: Rolig bok men saknas endel illustrationer som jag skulle vilja ha.  

Skriven: 2014 

ISBN: 9789197969178 

Det är svårt det där med natur

Ja att det är svårt det där med lite vanlig naturkunskap det fick vi prov på i gårdagens Dessertmästaran, som i alla fall jag såg. Första utmaningen var att göra en dessert med råvaror från skogen så som lingon, granskott och björksav. Men inte nog med det de skulle också använda sig av vitmossa! Inget konstigt där kanske men problemet uppstår när man tittar vad de har i korgen för där ligger nämligen fönsterlav eller renlav (för bättre artbestämning behöver jag se exemplaren lite närmare) alltså sådan lav man har i adventsljusstakar. Nu är kanal 5 inte de enda som inte har någon som helst koll utan fel har det också blivit i till exempel filmatiseringen Ronja, där hon lägger på vitmossa (som är antiseptisk) för att läka hästens sår men i filmen tar hon torr fönsterlav vilket måste göra väldigt ont....

Så här kommer en liten beskrivning av de båda. Vi börjar med en enkel definition av mossa och lavar. Mossa = grön och lav = vit / gråaktig (chockerande information jag vet).  Mossa är bara mossa medan lav är en symbios mellan en svamp och en alg. 

Vitmossa är alltså en mossa vilket betyder att den är grön. Namnet vitmossa kommer av att den när den torkar blir vitaktig. Uppifrån ser varje vitmosse individ ut lite som en stjärna tycker jag. Eller vad säger ni?

Renlav/fönsterlav är alltså lavar och är därför vita till gråvita. Ser inte ut som mossor och är de två lavar som i affärer säljs som vitmossa till adventljusstakar till jul.  

Hoppas att alla har koll på mossa vs renlav nu. 

Ska kanske säga till kanal 5/produktionsbolaget att läsa detta inlägg så att de lär sig lite... 

Baka steg för steg

Baka steg för steg av Clara Lidström och Annakarin NybergIllustrationer av Katy Kimbell och Li Söderberg

Baka steg för steg av Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Illustrationer av Katy Kimbell och Li Söderberg

Baka steg för steg är en enkel bakbok som är gjord så att alla kan baka i köket utan att behöva be om hjälp (mer än möjligtvis av att någon läser receptet för en och smälter smör). Det här är nämligen är bakbok som är till för de mindre kockarna som gärna vill vara med men kanske inte alltid får, kanske just för att man inte är säker på vad som är säkert för dem att göra.

Som barn är denna bok en bra bakbok medan den för vuxna är ett enkelt sätt att försöka släppa taget om köket och låta sina barn få prestera olika godsaker helt på egen hand. Och om det behövs några vuxna händer som hjälper till så står det tydligt i receptet och man kan vara förberedd på det utan att ta över hela upplevelsen. 

En rolig detalj i boken är de små informationsmolnen i boken där vi få lära oss mer om olika saker så som att bruna höns lägger bruna ägg. Det finns fler intressanta moln där man kan lära sig lite rolig fakta att briljera med runt fikabordet vilket jag tycker är riktigt bra! Kul att de tänkte på att ta med information som har med bakning och kök att göra men som inte är recept. 

Boken är full av illustrationer som visar varje steg i bakprocessen så att alla kan hänga med och fotografierna visar det färdiga resultatet. En liten kommentar som jag har till illustrationerna är dock att de inte visar korrekta mått när man ska ha i flera dl. Då är det ett 1 dl mått som det står 4 dl vid och det är ju inte riktigt. Eller menar de att man ska ta 4 stycken 1 dl mått? Det hela är i alla fall inte så tydligt som jag skulle önskat i en bakbok gjord för barn som kanske inte ens kan läsa själva. Där hade jag haft mer att önska faktiskt och eftersom jag tycker att det är en väldigt viktig detalj så drar det ner betyget för mig. 

Annars är detta en enkel och bra bok för barn i köket. Kanske ger den mersmak och en framtida dessertmästare börjar sin bana i köket... 

Betyg: Bra och tydlig första bakbok men kanske inte helt genomarbetad. 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789129689525